ČAČIĆ: KAZNE DRAKONSKE

Milanović: Kazna je ovakva zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država

Šišljagić: Tražimo preispitivanje nastavka suradnje s Haškim sudom, kao i trenutačnu ostavku hrvatske Vlade
 Goran Mehkek/CROPIX

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a: Gorak osjećaj. Udruženi zločinački pothvat ne priznajemo i nikada ga nećemo priznati, ali nažalost generali su u prvom stupnju dobili ovoliku kaznu zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država, zato što nisu kažnjavani zločini. Da je Hrvatska tada funkcionirala kao država, ne bi morali plaćati tuđi dug.

Ne želim dizati tenzije, niti na bilo koji način politički manipulirati nad ovime ili profitirati. To je neprihvatljivo i nemoralno i nadam se da to nitko neće raditi. Kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata prvi se i jedini otvoreno suprostavio Ivica Račan 2001. u dokumentu koji je upućen Haškom tribunalu.

Treba jaka politička aktivnost. Na potezu su i Vlada i Sabor da vezano uz ovu presudu, bez obzira što je prvostupanjska, svi zajedno zauzmemo jasne stavove i uputimo jasne poruke. Treba nam jedinstvo. Za generale možmo reći da su žrtve jer tamo je moglo stajati mnogo više pojedinaca, tamo se sudilo i pokojnima kroz izricanje presude. Sada nećemo sjediti skrštenih ruku. Hrvatsku treba braniti svim sredstvima.

Josip Friščić, predsjednik HSS-a: Nijedan hrvatski rodoljub ne može se složiti da je Oluja suđena kao udruženi zločinački pothvat. Branitelji generala su očito dobro radili, jer im nije dokazan individualni čin, ali suđeno je Oluji, Domovinskom ratu i vrijednostima iz preambule Ustava. Sada treba angažirati domaće I međunardone pravne stručnjake da se obore te teze.

Treba jaka politička aktivnost. Na potezu su i Vlada i Sabor da vezano uz ovu presudu, bez obzira što je prvostupanjska, svi zajedno zauzmemo jasne stavove i uputimo jasne poruke. Treba nam jedinstvo. Za generale možmo reći da su žrtve jer tamo je moglo stajati mnogo više pojedinaca, tamo se sudilo i pokojnima kroz izricanje presude. Sada nećemo sjediti skrštenih ruku. Hrvatsku treba braniti svim sredstvima.

Luka Bebić nakon presude: Ako Franjo Tuđman snosi odgovornost, spreman sam je snositi i ja u punoj mjeri!

Vesna Pusić, predsjednica Kluba zastupnika HNS/HSU: Šokirani smo visinom presude. No, to je prvostupanjska presuda.Znamo da je kod Blaškića bila drastična razlika između prvostupanjske i drugostupanjske presude. Sad se treba koncentrirati na pobijanje. Ne znam na čemu se stvorio dojam da bi mogla biti oslobađajuća presuda, jer je optužnica bila dramatična. Stvara se atmosfera koja nije dobra i politizira se javnost. Sama prvostupanjska presuda ne može utjecati na pregovore s EU oko Poglavlja 23.

Nemam uvida je li Hrvatska učinila sve u slučaju generala, no apsolutno je u interesu da se to pravedno rasčisti. Važno je da se potpuno jasno odvoje Oluja i Bljesak kao legitimne vojne akcije koje su pravo svake države u borbi za slobodu, od onoga što se dijelom činilo u tim akcijama. To da se ti zločini procesiraju i kazne treba biti želja svakog poštenog čovjeka. Pretpostavljam da će reakcije na presudu biti šokantne, ali se nadam da smo u stanju držati se pravnih okvira i procedure.

Vladimir Šišljagić (HDSSB), župan osječko-baranjski: Riječ je o skandaloznoj političkoj presudi koju mi ne priznajemo te tražimo hitno sazivanje sjednice Sabora i preispitivanje nastavka suradnje s haškim tribunalom kao i jasno stajalište o nepriznavanju presude. Tražimo i trenutačnu ostavku hrvatske Vlade. Presuda je rezultat kontinuiranog pritiska svjetskih političkih moćnika uz dugogodišnju asistenciju predstavnika hrvatske vlasti, koji su podanički I izdajnički dopuštali da se lažno optužuje naš politički I vojni vrh, a Hrvatsku pretvorili u servis haškog tribunala. Presuda je krivotvorina, njome je cijeli narod optužen za zločin, a za to su najodgovorniji Sanader, Šeks i Kosor.

Dinko Burić (HDSSB): Sanader, Šeks, Kosor, Mesić, Račan, Josipovića i ministar branitelja Ivić su nacionalni veleizdajnici. Danas je presuđen i pokojni predsjednik Tuđman, a Milošević nikada nije osuđen. Srbija danas slavi, a Hrvatska tuguje. Ne mogu se oteti dojmu i da je datum izricanja presude slučajno izabran, jer je baš na 15. travnja od nacističke Njemačke i fašističke Italije priznata NDH, koja je ocijenjena kao zločinačka država, a danas smo čuli strašnu tvrdnju da je nova Hrvatska nastala na zločinu.

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a: Šokirani smo visinom kazni, one su drakonske. Ono što je važno ovog trenutka je zadržati dostojanstvo, koncentrirati se na žalbeni postupak. Svima nam je poznato da su i moguće značajne promjene prvostupanjskih kazni u konačnom pravorijeku suda.

Ni na kakav način ne treba positovjećivati termin udruženog zločinačkog poduhvata sa ukupnim viđenjem i međunarodno-pravnim tretmanom ni Bljeska ni Oluje, jednostavno zato što se tu radi o legitimnom oslobođenju teritorija. Ovaj termin i tretman zločinačkog poduhvata je nešto što se pokušava uvesti u okvire jednog legitimnog postupka. To su dvije različite stvari i ne bi bilo dobro da se u hrvatskoj javnosti to na bilo kakav način brka jer to nije dobro ni za generale.

Što se tiče Čermaka, tu nikakave dvojbe nije bilo. On je general logistike i bilo je logično da bude oslobođen. Osobno sam na dan oslobođenja Knina s generalom Čermakom svjedočio o tome da ni na kakav način tog trentuka nikakvo prekomjerno granatiranje se nije desilo, jer je Knin bio u potpunosti sačuvan.

Damir Kajin, IDS-ov saborski zastupnik: Mogu se složiti sa svima onima koji tvrde da Gotovina i Markač nisu zaslužili ovoliku kaznu. Ali oni koji su palili i zapalili 22 tisuće zgrada, opljačkali Krajinu i likidirali nedužne zaslužuju kaznu. Odgovorni za to, međutim, nisu bili ni Gotovina ni Markač. Oluja je bila legitimna, nije bilo etničkog čišćenja, jer je stanovništvo samo odlazilo. Kazna Gotovini i Markaču je zaista drakonska i ova dva naša generala ponijela su križ za odluke ondašnjeg političkog vodstva koje je imalo legitimno pravo braniti zemlju, ali i spriječiti zlodjela nakon Oluje.

Andrija Hebrang, HDZ: Bio sam sudionik Oluje, a sada vidim da su bile dvije Oluje. U onoj u kojoj smo bili mi nije bilo protjerivanja. Zapovijed predsjednika Tuđmana je bila: sačuvati civile i da nam ne treba prazna Hrvatska. Bio sam u Kninu 6. kolovoza, ni jedna kuća nije bila srušena. Očito su bila dva Knina.

Branko Borković - Mladi jastreb, jedan od zapovjednika obrane Vukovara - Ovom presudom smo osuđeni svi mi, Domovinski rat i Hrvatska. Ako nam je ikad trebalo jedinstvo, to je danas. Ponosam sam što sam sudjelovao u zločinačkom pothvatu i oslobađanju Hrvatske.

Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a: Katastrofa, žalosno i sramotno za hrvatsku Vladu. Ne priznajemo presudu, to je politički sud. Hrvatska politika je pokazala da je izdajnička i sluganska i doprinijela je ovakvom ishodu.

Znači li to da će Hrvatska biti država utemeljena na zločinu, a prvi predsjednik vođa zločinačkog pothvata. U presudi se uopće nije spominjala agresija na Hrvatsku. A što smo trebali? Ljubiti neprijatelja?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:43