ISKRENI INTERVJU

MILANOVIĆ PRIZNAO 'Nije nam bolje, previše je tih troškova koji samo dolaze i dolaze'

Croatian Prime Minister Zoran Milanovic arrives on July 16, 2014 at the EU Headquarters in Brussels for a special meeting of the European Council to tackle the jigsaw of the bloc's top jobs, the next step after the European Parliament approved the former Luxembourg premier as head of the European Commission. All eyes are on the coveted post of European Union foreign affairs chief, currently held by Britain's Catherine Ashton. Next comes the chair of the European Council, which represents the union's 28 leaders and sets its overall political direction in a quest to determine the EU's future for the next five years. AFP PHOTO GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET/AFP

ZAGREB - Nije nam bolje, otvoren je bio u intervjuu za Media servis premijer Zoran Milanović. Razlog tomu vidi u krizi, recesiji, naslijeđenim negativnim trendovima. Ipak, iduće godine predsjednik Vlade očekuje gospodarski rast. Premijer se osvrnuo i na najavljeni rebalans te priznao da deficit neće biti u okvirima dogovorenog s Europskom komisijom.

Milanović je komentirao i izjavu ministara koji tvrde kako više nemaju gdje rezati.

- Pa dobro to uvijek kažu, ne? Kad ste čuli ministre da su rekli išta drugo? Međutim morat će, morat će se suočiti sa stvarnošću ali mislim da im to neće biti teško. Mi ćemo učiniti sve da stvari držimo pod kontrolom i držat ćemo ih pod kontrolom, ali će deficit biti nešto veći od onoga što je bilo planirano i što je bilo dogovoreno s Europskom unijom, odnosno Komisijom u okviru procedure prekomjernog deficita. Naprosto je previše tih troškova koji dolaze, dolaze i dolaze, a mislim da nam se ne može predbaciti rastrošnost u državi. Naprosto je ogromna količina ljudi u Hrvatskoj koju se držalo u uvjerenju da će se država pobrinuti za sve. Mi nemamo tih novaca kao država, moramo to priznati. Što ne znači da smo siromašni i bijedni nego naprosto trošimo na krive stvari, ustvrdio je premijer.

Novih poreza, do kraja mandata, rekao je, neće biti, a kazao je i kako smatra da u našem poreznom sustavu ima puno nelogičnosti:

- Ja nisam za to, ipak nisam za to, da bude "flat rate", da svi plaćaju po istoj poreznoj stopi. Ali između jednog američkog sustava koji je strahovito kompliciran, i nekakvog sustava Istočne Europe koji je preprost i prejednostavan i ne odgovara zahtjevima društva i društvenoj pravdi, ja sam za jedno srednje rješenje koje će uzeti u obzir i jedno i drugo. Dakle, da one koji imaju se dobro oporezuje, da se ne živi od rente, da se to destimulira ali da se ljude opet ne uništi. Da se ne ubije poduzetnički duh. U skladu s tim ćemo i razgovarati i možda podnositi neke prijedloge, dakle, i da se rastereti ljude, i da se rastereti rad, da se nekakvoj srednjoj klasi koja nije bogata i neće nikada biti bogata, ali možda zarađuje više, izuzimam tu političare koji će biti drugačije tretirani, da se tim ljudima da malo više daha, da imaju možda neku kunu više za potrošiti, koja će umjesto u proračunu završiti u njihovom džepu", rekao je premijer.

Premijer Zoran Milanović u intervjuu je kazao i kako se nada da će Vlada uspjeti pokrenuti projekt Pelješkog mosta, osvrnuo se na pregovore s MOL-om, ali i na mogućnost otkupa dionica INA-e, a govorio je o odlasku nekih ministara, o zdravlju potpredsjednika Vlade Ranka Ostojiću te se osvrnuo na svoj imidž.

Odgovorio je i na pitanje je li Plan 21 figurativan te objasnio zašto smatra da je HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Kolinda Grabar Kitarović drugi put u 'lošem društvu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:39