PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

MILANOVIĆ U MOTOVUNU 'Ja sam notorno poznat i ozloglašen u nekim stvarima, u nekima sam i odobroglašen, ali hoću se mijenjati. Malo, ali to sam ja'

Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović, bivši hrvatski premijer i aktualni kandidat SDP-a za šefa države, posjetio je u utorak Motovun, u kojem je u večernjim satima otvoren tamošnji filmski festival.

Obrazlažući kako to da je došao, rekao je da mu je "tu lijepo".

- Lijepo mi je tu, a opet rijetko dolazim. Zadnji put sam bio 2007. Nije me trebalo dugo nagovarati - rekao je Milanović.

Na pitanje novinarke RTL-a je li njegov dolazak u svrhu kampanje za predsjedničke izbore rekao je da "s njom ne bi ni razgovarao da nije u kampanji".

- Naravno da je to neizbježno i da je dio kampanje - kazao je Milanović.

No, dodao je i da je ljeto pa ljude ne želi traumatizirati svojom kampanjom.

Nije još pogledao 'Generala'

- Ja sam notorno poznat po nekim stvarima, i ozloglašen u nekim stvarima, odobroglašen u drugima, mijenjat se hoću - u nekim stvarima. Malo, ali to sam ja. Imam 52 godine, imam ogromno iskustvo u državnim poslovima - rekao je Milanović ne želeći mnogo govoriti o političkim temama.

Ekipu RTL-a zanimalo je i je li pogledao film "General" o Anti Gotovini te što o njemu misli.

- To je kao da vam govorim o Motovunu na račun razglednice snimljene prije 30 godina s dva kilometra. Vidio sam samo trailer, to je nedovoljno da bih išta rekao. Gotovinu znam osobno i ne znam koliko je sudjelovao u snimanju tog filma. Pretpostavljam da je nezahvalno da se filmovi snimaju s tako male vremenske distance, makar vjerujem da je vrlo afirmativan spram Gotovine - rekao je kandidat Milanović.

Istaknuo je da još nije pogledao ni Dnevnik Diane Budisavljević, potresan film o ženi koja je spašavala djecu iz NDH-ovskih logora, a koji je upravo osvojio tri glavne nagrade na Pula Film Festivalu. No, istaknuo je, voli gledati filmove.

- Blade Runner mi je bio genijalan film, '83. sam ga gledao na terasi kina Zagreb, pobjegli smo s nastave, na kraju sam ga gledao sam, ostali su otišli na neko treće mjesto. Nisam previše gledao SF, ali taj film je i dan danas za mene vrhunac produkcije i estetike za to vrijeme.

Ovogodišnji MFF za glavnu temu ima populizam, pa je bivšeg premijera i novog-starog političara bilo logično pitati što misli o populizmu.

- Uvijek je bio tu i on sam po sebi može biti simpatičan, ali kad je sljubljen s mržnjom i predrasudama, onda to nije populizam nego mržnja prema drukčijem, nepoznatom. Ima populista koji su komični, koji su ideološki neodređeni kao prazna tikva, bez boje i okusa kao sveta vodica, ali ima i onih koji su hejteri. Postoje u Europi pokreti i stranke koji su hejteri - rekao je Milanović novinarki RTL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:01