GOSPODARSKI PLANOVI

MINISTAR GORDAN MARAS NAJAVIO NOVE PROPISE 'Svaka tvrtka morat će imati najmanje jednog zaposlenog radnika'

Najavio je također kako će se uskoro razmatrati i prijedlog koji bi omogućio da mali poduzetnici plaćaju porez na dodanu vrijednost po naplaćenoj, a ne, kao sada, ispostavljenoj fakturi
Zagreb, 280214.Cesarceva 4, Kuca Europe.Ministar poduzetnistva i obrta Gordan Maras zatvorio je u kuci Europe nacionalnu konferenciju projekta -Poboljsavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice .Na fotografiji: Gordan Maras .Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je danas moguće skoro donošenje propisa po kojem bi u tvrtkama morao biti zaposlen minimalno jedan radnik, budući da u Hrvatskoj postoji 30.000 tvrtki bez ijedne zaposlene osobe.

"U tijeku je evaluacija te problematike i postoji prijedlog da trgovačka društva, ako se otvore, moraju imati najmanje jednog zaposlenog. Na taj način možda će se moći zaposliti oko nekoliko tisuća ljudi. Postoji jako puno stranih tvrtki koje imaju svoja predstavništva bez ijednog zaposlenog jer im to zakonodavstvo omogućava", kazao je Maras na predstavljanju projekta "Poslovni uzlet".

Najavio je također kako će se uskoro razmatrati i prijedlog koji bi omogućio da mali poduzetnici plaćaju porez na dodanu vrijednost po naplaćenoj, a ne, kao sada, ispostavljenoj fakturi, a što bi se trebalo početi primjenjivati od početka iduće godine.

Maras je podsjetio da je država već pomogla poduzetništvu kroz međustopu PDV-a za turizam te podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a.

Projekt "Poslovni uzlet" je projekt dnevnog lista Poslovni dnevnik i Ministarstva poduzetništva i obrta kojem je cilj promovirati malo i srednje poduzetništvo te ojačati poduzetničku klimu.

Prema riječima glavnog urednika Poslovnog dnevnika Mislava Šimatovića, osnovni cilj projekta je predstaviti 500 malih i srednjih poduzeća koja su proteklih pet godina, unatoč izazovnim tržišnim okolnostima, ostvarivala rast poslovnih prihoda, broja zaposlenih te ocjene boniteta.

"Nije nam u cilju puko nagrađivanje poduzetnika. Želimo im pružiti alate, dodatna znanja i stručnu pomoć putem seminara i treninga kako bismo ih stimulirali i pomogli im još više unaprijediti poslovanje", rekao je Šimatović.

Malo i srednje poduzetništvo zapošljava oko 65 posto ukupne radne snage, stvara oko 55 posto ukupne dodane vrijednosti te je važna poluga gospodarstva Hrvatske, istaknuo je.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Barnard Jakelić upozorio je da država često donosi mjere koje se međusobno poništavaju i da je bitno biti dosljedan u donošenju politika.

Komentirajući slučaj bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, ministar Maras je naglasio da je ta priča završena njegovim razrješenjem. "Privatni biznis i dužnosnik moraju biti odvojeni s dva metra armiranog betona. Tu mora biti napravljena jasna razlika", ponovio je.

Osvrnuvši se i na kupnju novih automobila gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, apelirao je na racionalnije nabave u ovim teškim vremenima te ponovio da će on i dalje dolaziti na posao u svom privatnom Peugeotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:25