OPTUŽBE ZA REHABILITACIJU USTAŠTVA

Ministar Horvat kaže da je zgrožen drskošću srbijanskih čelnika koji drže lekcije Hrvatskoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2016. u 23:08

Zagreb, 130716.
Hotel Westin.
U organizaciji Zagrebacke inicijative i Zaklade Konrad Adenauer u hotelu Westin odrzana je konferencija Poticanje poduzetnistva i inovacija u Hrvatskoj.
Na fotografiji: ministar poduzetnistva i obrta Darko Horvat.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Hrvatski ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat (HDZ) rekao je u utorak kako je zgrožen drskošću najviših srbijanskih dužnosnika koji dijele lekcije o ponašanju Hrvatskoj zaboravljajući što su bili i radili, nakon niza izjava i nota u kojima Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaštva i antisrpsku politiku.

"Zgrožen sam drskošću premijera i ministra vanjskih poslova Republike Srbije koji nam drže lekcije o ispravnom ponašanju", napisao je Horvat na svojoj službenoj Facebook stranici.

Srbijanska vlada nedavno je Hrvatskoj uputila prosvjednu notu zbog ukidanja nepravomoćne osuđujuće presude Branimiru Glavašu za zločine nad Srbima 1991. ocijenivši da se time "rehabilitiraju ratni zločinci" kao i zbog ukidanja presude zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu kojom su ga komunističke vlasti na montiranom procesu 1949. osudile zbog navodne suradnje s ustaškim režimom u NDH, te je prosvjedovala i protiv podizanja spomenika branitelju Miru Barešiću osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj prošlog stoljeća.

Premijer Aleksandar Vučić ustvrdio je u ponedjeljak da se u "Hrvatskoj se vodi ogoljena antisrpska politika" i da je o tome pismom upozorio čelnike Europske unije, dok je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u utorak rekao da Hrvatska "rehabilitira fašizam, nacizam i ustaštvo".

"Hrvatska nikada neće zaboraviti da je Vučić bio potrčko zločincu Vojislavu Šešelju niti da je Dačić bio glasnogovornik Slobodana Miloševića!", napisao je Horvat i upozorio na posljedice srpske agresije na Hrvatsku u kojoj su prije svega Milošević kako pokretač a potom i četnički vojvoda Šešelj imali ključnu ulogu.

"To što su oni zaglumili demokrate i prošlost bacili u zapećak, obiteljima ubijenih i nestalih ne znači ništa. Gospodo susjedi, želite li ići naprijed u našim odnosima za početak barem prestanite biti licemjeri!", rekao je Horvat.

Na istupe čelnih ljudi srbijanske vlade reagirao je ranije u utorak i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač koji je odbacio optužbe Beograda da Hrvatska veliča ustaše i teroriste i pozvao srbijanske vlasti da ne zamagljuju stvarnost i objave svojoj javnosti oštre kritike Haškog suda da se u Srbiji "nastavljaju veličati ratni zločinci".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo