NOVI SPOLNI ODGOJ

MINISTAR JOVANOVIĆ O ZDRAVSTVENOM ODGOJU 'Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju'

Zagreb, 280813.U ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predstavljen je, na konferenciji za medije Plan i program Zdravstvenog odgoja, rezultati javne rasprave i Prirucnike za Zdravstveni odgoj za osnovne i srednje skole. O programu su govorili ministar Zeljko Jovanovic i Darko Tot, clan povjerenstva za Zdravstveni odgoj, a prirucnike za izvodjrnje programa predstavio je Vinko Filipovic, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.Na fotografiji: Zeljko Jovanovic, Vinko Filipovic i Darko Tot.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i njegovi suradnici danas su predstavili izmijenjeni kurikulom zdravstvenog odgoja, javlja RTL .

"Zdravstveni odgoj je garancija zdravije i bolje budućnosti u Hrvatskoj i nitko nas u provedbi toga neće ugroziti", započeo je Jovanović.

"Nakon javne rasprave u kurikulumu zapravo nema većih promjena. Ono što je novo jest da će o masturbaciji pricat liječnici. Kad se radi o kontracepciji, više će se pričat o apstinenciji i prirodnim metodama. Pornografija se ne koristi kao izraz, a veći naglasak će biti na radionicama", pojasnio je član povjerenstva za zdravstveni odgoj Darko Tot.

Jedna od novosti jesu tri priručnika ZO-a za učitelje, nastavnike i stručne suradnike.

Jovanović predviđa kako će provedba ovog programa za 20 posto smanjiti neplanirane trudnoće kod adolescenata, za isti postotak smanjiti broj samoubojstava u toj populaciji kao i drastično smanjiti broj pušača i onih koji konzumiraju alkohol.

"Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju. Djeci se neće ništa 'naturati', već im se daje samo informacija", naglasio je Jovanović, prenosi RTL .

"Želja da se nešto mladima prešuti je stvar koja sigurno neće proći. Djeci treba dati znanstvenu informaciju. Svatko ima pravo na svoj pogled na svijet. Kontracepcija i spolno odgovorno ponašanje? Sukus prijedloga u javnoj raspravi je bio da se više govori o apstinenciji, i to smo uvrstili. Kakav će netko izabrati način života, to je njegov izbor, ali mi im moramo dati informacije", istaknuo je doktor Dubravko Lepušić, član povjerenstva o ZO-u, koji je predstavio promjene u spolnom odgoju.

Katolička udruga Vigilare, poznata po dovođenju kontroverzne publicistkinje Judith Reisman, zatražila je da se roditeljima ponude dva programa zdravstvenog odgoja na izbor - jedan liberalni i drugi konzervativni.

Ukoliko ministar ne uvaži njihove zahtjeve, pozvali su roditelje da svoju djecu povuku sa satova zdravstvenog odgoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:30