'TREBA BITI LEGALIST'

MINISTAR KUJUNDŽIĆ 'Djelatnicima treba omogućiti priziv savjesti, a svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.03.2019. u 12:10

Zagreb, 190319.
Mihanoviceva ulica.
U organizaciji Americke gospodarske komore, u hotelu Esplanade, odrzava se AmCham poslovni dorucak pod nazivom Odrzivost sustava zdravstva u Hrvatskoj.
Na fotografiji: Milan Kujundzic.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Milan Kujundžić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da treba biti legalist kad je riječ o prizivu savjesti zdravstvenih djelatnika - s jedne strane treba djelatnicima omogućiti priziv savjesti, a s druge strane svim pacijentima dostupnost medicinskog postupka.

Komentirajući informaciju da je u dubrovačkoj bolnici zbog priziva savjesti anesteziologa pobačaj rađen na živo, Kujundžić je uoči užeg kabineta Vlade rekao kako Ministarstvo uvijek reagira u takvim slučajevima.

"Uvijek reagiramo kad dobijemo dojavu o kršenju zakona, pa smo tako i od dubrovačke bolnice zatražili očitovanje, a onda ćemo poslati inspekciju", rekao je Kujundžić.

Sve što nije u skladu s etikom i moralom je za osudu, kazao je dodavši kako bi bolnica u slučajevima priziva savjesti liječnika trebala dovesti druge liječnike koji će obavljati pobačaje ili sklopiti govore s drugim bolnicama, gdje se ti postupci obavljaju.

Upitan kada će biti gotov novi zakon o pobačaju, Kujundžić je odgovorio kako će on biti napravljen ali za njegovo donošenje nisu definirani rokovi. Trenutno se rade "široke analize svjetskih iskustava, što je tko poduzimao".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo