SADA JE I SLUŽBENO

MINISTAR MARIĆ 'Od idućeg tjedna poskupljuju cigarete'

 CROPIX

Ministar Financija Zdravko Marić gostovao je sinoć na RTL-u gdje je najavio kako nas već od idućeg tjedna očekuje poskupljenje cigareta, dok će se od 1. siječnja sljedeće godine smanjiti trošarine na automobile.

- Sutra na sjednici Vlade radimo završni korak, rekao je Marić govoreći o lošim vijestima po građane.

- Od 2009. vodimo pregovore s Europskom komisijom. Nakon pristupanja u obvezi smo bili uskladiti naš trošarinski sustav oporezivanja cigareta. Sutra je zadnji taj korak, jer je bio rok do 31.12.2017. Do sada u 6 ili 7 navrata, sutra će biti zadnji. Očekujemo da uskladba neće donijeti povećanje veće od jedne kune.

Upitan kada će nastupiti povećanje, Marić je odgovorio: 'Praktički od idućeg tjedna'.

Najavio je kako će se za polovne automobile ukinuti trošarine i uvesti pristojbe, čiji će iznos biti 50 posto manji od postojećih trošarina, te da Vlada očekuje 50 posto manji prihod iduće godine na toj stavci. Smanjit će se i trošarine na kupovinu novih automobila.

- Želimo učiniti obnavljanje voznog parka u RH, ne samo iz proračunske perspektive, nego iz perspektive sigurnosti, zaštite okoliša i svega onoga što je važno, rekao je Marić.

Podsjetio je i kako se od 2018. poduzetnicima i obrtnicima diže prag za ulaz u PDV s 230 na 300 tisuća kuna prihoda godišnje.

- To je važno za paušaliste jer se i njima diže taj prag, kazao je Marić na RTL-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:59