AFERA 'RURALNI RAZVOJ'

MINISTAR ROMIĆ KRALJU ŽITA UZEO 126 MILIJUNA! Pipunić: 'Čuva li on to državu od mene varalice?'

Uz Marka Pipunića, od poznatih poduzetnika u agraru bez velikog novca iz fondova EU ostali su i Mirko Ervačić - 75 milijuna te Zvonimir Širjan - 54 milijuna
Marko Pipunić
 CROPIX

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je dugoočekivanu rang-listu projekata kojima su izdane privremene odluke o raspodjeli sredstava, nakon prvog natječaja za operaciju 4. 11. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”.

Iz te rang-liste jasno je da je najviše sredstava izgubio osječki poduzetnik Marko Pipunić, koji je za dva odbijena projekta iz mjere 4.1.1. ostao bez 49,112.924 kune te iz mjere 4.2.1. bez 76,965.000 kuna.

Gubitnici

Osim Pipunića, veliki su gubitnici i poduzetnici Mirko Ervačić, kome je odbijeno gotovo 75 milijuna kuna, Zvonimir Širjan, kome je odbijeno 54,5 milijuna kuna, zatim Tomislav Kitonić i Josip Vinceković te Dražen Čurila.

U jučerašnjem razgovoru neposredno nakon objavljivanja tih mjera, Pipunić nam je rekao da će poduzeti sve pravne mogućnosti i žalbe oko odbijenih projekata.

To se prije svega odnosi na dvije tvrtke u mjeri 4.2.1. za koje je već dobio odluku Agencije o prihvaćanju te krenuo u investiciju koju upravo završava.

- Kad me već pitate kako se osjećam, moram reći da se loše osjećam. Jako loše se osjećam jer su donesene neke odluke za koje ne znamo koja im je pravna utemeljenost da se mene i moju tvrtku proglasi varalicama. Znači li to da ministar Romić čuva Hrvatsku od mene varalice? Ili je on veći Hrvat od mene jer je otkrio nas koji pljačkamo, a on se pojavio kao Robin Hood - rekao je ogorčeni Pipunić.

Ogorčenje

Upitao se zatim što znači izjava o “uskraćivanju sredstava” za investicije koje smo već pokrenuli. - Znači, malo smo vam dali, a sad vam više ne damo.

Pa neka sada ministar Romić zaposli te ljude koji su trebali raditi. Ali čisto sumnjam s obzirom na to da je cijeli život bio plaćen iz proračuna koji su punili ovakvi varalice kao ja - zaključio je Pipunić.

Nekolicina ostalih poduzetnika s liste odbijenih projekata koje smo uspjeli kontaktirati nije željela komentirati odluku Agencije dok ne dobiju službeno rješenje, ali su najavili pravne korake i žalbe jer su, kako kažu, sve radili prema pravilniku, što je potvrdila i Europska komisija koja im je dolazila u kontrolu. Ministar poljoprivrede Davor Romić do zaključenja ovog izdanja nije se javljao na naše telefonske pozive.

--------------------------------
Među odbijenima i najbogatiji Hrvati (pripremio Nikola Patković)

1. Marko Pipunić

ukupno 126,077.924 kune

odbijeno 49,112.924 + 76,965.000 kuna

FLOCCUS d.o.o:

32,075.327,71 kuna

ARGUMENTUM VITAE d.o.o. 17,037.597,19 kuna

Marko Pipunić, vlasnik jednog od najvećih kombinata, Žito Grupe, i jedan od najbogatijih Hrvata, Osječanin je iz Bosanske Posavine, mjesta Donji Kladari nedaleko Modriče, gdje i danas ima kuću iz koje je sa suprugom Marijanom i pokrenuo tvrtku Žito za trgovinu stočne hrane i sjemenskih kultura. Iz tog je sela krenuo rast čovjeka koji je danas vlasnik praktički cijelog bivšeg IPK Osijek, kao i PPK Valpovo, PPK Orahovica, Tvornice šećera u Osijeku, Tvornice ulja u Čepinu, sedam velikih silosa i mlinova... U Osijeku je završio Poljoprivredni fakultet i skrasio početkom 90-ih, a s izbijanjem rata u BiH ostao je u Slavoniji i razvio carstvo. Najveći je proizvođač svinja, a bavi se i proizvodnjom jaja, mlijeka, brašna... Poznat je kao veliki hedonist koji uživa u arhitektonskim projektima kao što su mu kuća u Osijeku, u čije je dvorište nikada otkriveni počinitelj prije nekoliko godina bacio dvije bombe, te vila u Čepinu i Primoštenu, ali je i velikog srca kad je riječ o humanitarnim akcijama. Glavni je sponzor osječkih klubova u atletici, gimnastici i plivanju, a prošle godine kada je slavio 25 godina Žita gost mu je bio i tada premijer Zoran Milanović. Jedan je od osnivača udruge Prsten, koja okuplja poduzetnike iz Bosanske Posavine. U Žito Grupi zaposleno je oko 1500 ljudi.

2. Zvonimir Širjan

ukupno odbijeno 54,457.105 kuna

ŠIRJAN d.o.o. 20,527.927,74 kune

AGROPROMET d.o.o. za

proizvodnju, trgovinu i usluge: 33,929.178,39 kuna

Zvonimir Širjan najveći je proizvođač baby beefa i jedan od najpoznatijih proizvođača govedine. Ujedno je i član HDZ-a. Trenutno u vlasništvu ima oko 9000 bikova, a to im je i prosječni godišnji kapacitet na deset lokacija, pri čemu najveći dio izvoze u Egipat, Libiju i Libanon. Prošle je godine u središte pozornosti javnosti došao kad se doznalo da mu je pogodbom prodano državno zemljište kod Ivanić Grada.

3. Mirko Ervačić

ukupno odbijeno

74,823.577,70 kuna

OSATINA GRUPA d.o.o. 38,224.000 kuna

NOVA NATURA d.o.o. 36,599.577,70 kuna

Priča kaže da su bila tri Mirka, tri studenta koji su pokrenuli Poljoprivrednu zadrugu Osatina. Krenuli su iz ničega preuzevši lokalnu kooperaciju. Počeli su s proizvodnjom sirkove metle, prijemom pšenice, a onda su počela i ugovaranja velikih površina. No Mirko Miladinović i Mirko Hes u međuvremenu su izašli iz projekta, pa je ostao samo Mirko Ervačić iz Semeljaca nedaleko od Đakova. Danas je jedan od većih proizvođača u istočnoj Hrvatskoj, poznat po tome da u medije ne želi. U zadnjih 7-8 godina širi se i izvan područja Đakovština, a osim ratarstvom, bavi se i proizvodnjom mlijeka, povrća u ogromnim plastenicima... U stalnom je “ratu” s malim OPG-ovima zbog državnog poljoprivrednog zemljišta, pri čemu ga oni optužuju da nasilno ulazi na površine koje ljudi obrađuju u mirnom posjedu. Zbog toga je prošle godine na jednoj njivi kod Širokog Polja došlo i do “traktorskog” sukoba između Ervačićevih traktorista i seljaka koji su pomagali prijatelju. Ervačić je navodno bio u poslovnim odnosima i s bivšim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

4. Dražen Čurila

odbijeno 29,288.213,13 kuna

LUNETA d.o.o. za proizvodnju i usluge.

Dražen Čurila iz Ludbrega sa tvrtkom Luneta, koju je osnovao sa sestrom Ivanom, bavi se proizvodnjom jaja, ali za razliku od velike većine drugih farmi kokoši nesilica, u njihovim peradarnicima oko 50.000 kokoši se slobodno kreće i tako godišnje donese više od 14 milijuna komada jaja, odnosno oko 14.000 dnevno. Zbog takvog načina proizvodnje ponosni su vlasnici njemačkog certifikata koji se dodjeljuje tvrtkama koje jaja proizvode alternativnim uzgojem. Više od polovice proizvodnje plasiraju na tržišta zemalja EU, a da bi do toga došli uložili su 20 milijuna kuna, od čega pola bespovratnih sredstava iz IPARD-a

5. Tomislav Kitonić i Josip Vinceković

odbijeno 31,983.600,10 kuna

MOSLAVINA PROIZVODI d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:23