DRUGA TRANŠA OBVEZNICA

MINISTARSTVO FINANCIJA SE ZADUŽILO ZA 3,25 MLRD. KUNA Lalovac: 'Ovo nije novo zaduživanje, nego refinanciranje'

MINISTARSTVO FINANCIJA SE ZADUŽILO ZA 3,25 MLRD. KUNA

ZAGREB - Ministarstvo financija u ponedjeljak se uz solidan interes investitora zadužilo za 3,25 milijardi kuna izdavanjem druge tranše obveznice s dospijećem do 2018. godine, uz prosječan prinos od 3,64 posto, potvrđeno je u utorak Hini iz tog ministarstva.

Knjige upisa bile su otvorene u ponedjeljak u 9,00, a zatvorene u 14,00 sati. Značajan interes investitora, u iznosu od 7,6 milijardi kuna, koji je višestruko premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvaliteta ponuda omogućila je Republici Hrvatskoj da izda obveznice uz prinos od 3,64 posto, uz premiju za novo izdanje od svega 0,05 posto. To predstavlja, doznaje se, najnižu premiju za novo izdanje RH na domaćem i na međunarodnom tržištu, a do sada je ostvarena samo u srpnju 2012. te veljači 2014. također na domaćem tržištu kapitala.

Nove obveznice uplaćuju se 10. prosinca, po cijeni 105,361 posto nominalnog iznosa, a bit će konsolidirane s izdanjem u iznosu od 2,75 milijardi kuna pod oznakom RHMF-O-187A te će činiti integralno izdanje s dospijećem 10. srpnja 2018. godine.

Većina izdanja te druge tranše obveznica alocirana je domaćim mirovinskim fondovima koji su potvrdili svoj strateški značaj i ulogu kod izdanja državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala, dok je obveznica polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su u sindikatu banaka na primarnom tržištu participirale Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sberbank i Societe Generale - Splitska banka kao suaranžeri.

Ministar financija Boris Lalovac u ponedjeljak je najavio da će do kraja ove godine država izdati obveznice na domaćem tržištu vrijedne 3 milijarde kuna, dok će početkom iduće godine Hrvatska izaći i na inozemno tržište obveznica. Istaknuo je da u siječnju Hrvatskoj dospijevaju na naplatu obveznice od oko 750 milijuna eura, a u veljači sindicirani kredit prema poslovnim bankama.

"Znači, uglavnom se radi o refinanciranju dugova, odnosno nema novog zaduživanja u kontekstu krpanja proračunskog deficita", ustvrdio je Lalovac za Hrvatski radio.

Analitičari ističu da je država ovim izdanjem pokrila sve svoje potrebe za refinanciranjem u 2014., bude li u potpunosti refinancirala dospijeća trezoraca do kraja godine.

Ministarstvo financija danas održava novu aukciju trezorskih zapisa. Financijskim institucijama ponudilo je na upis milijardu kuna i 10 milijuna eura vrijedne 'trezorce'. Istodobno na naplatu dospijevaju 'trezorci' u vrijednosti od 1,26 milijardi kuna i 4,6 milijuna eura.

Prošloga je utorka Ministarstvo financija na aukciji trezorskih zapisa prihvatilo sve prispjele ponude financijskih institucija, izdavši ukupno 914 milijuna kuna i 4,5 milijuna eura vrijedne 'trezorce'. Saldo upisanih trezorskih zapisa tako iznosi 23,4 milijardi kuna i 111,8 milijuna eura.

Fokus investitora sada se uvelike prebacuje na najavljeno ino-izdanje obveznica početkom siječnja 2015.

Lalovac je u ponedjeljak najavio da se za početak 2015. priprema europski road show te potvrdio da će Hrvatska izaći na inozemno tržište. Očekuje se izdanje obveznica u vrijednosti oko milijardu eura. No, moguće je iduće godine i dodatno zaduženje.

"Krajem iduće godine Vlada radi privremeno financiranje, i vidjet će se hoće li se u lipnju ili srpnju, ovisno o situaciji na inozemnom tržištu, ići na pretfinanciranje za prva tri mjeseca 2016. godine", kazao je Lalovac.

Dodao je da se u prvom dijelu godine prikupljaju sredstava "da bi u drugom dijelu iduće godine mogli biti mirniji što se tiče likvidnosti, jer su na tržištu i dalje povoljni trendovi i niske kamatne stope".

Hrvatska je zadnji put izašla na međunarodno tržište obveznica u svibnju ove godine. Tada je prikupila 1,25 milijardi eura izdanjem obveznice s rokom dospijeća 2022. godine i prinosom nešto višim od četiri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:07