USPJEH OBRAZOVNOG SUSTAVA

Ministarstvo: Izvješće EU za Hrvatsku za obrazovanje nakon duljeg vremena bez primjedbi

Ilustracija
 Profimedia, Press Association

Izvješće Europske komisije za Hrvatsku u području obrazovanja nakon duljeg vremena ne donosi specifične primjedbe i preporuke, što je bilo redovita pojava od 2015. godine, priopćili su u utorak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Hrvatska je među nekoliko država članica Europske unije koje nisu dobile specifične preporuke za područje obrazovanja u izvješću Europske komisije Vijeću Europske, ističe se u priopćenju, uz napomenu da je to velika novost za Hrvatsku.

U izvješću za Hrvatsku istaknuta je važnost razvoja digitalnih vještina, te kako se uvođenje digitalnog obrazovanja u Hrvatskoj pokazalo iznimno važnim u vrijeme krize. Potreban je daljnji razvoj infrastrukture i digitalnih obrazovnih materijala kao i razvoj digitalnih kompetencija učitelja, nastavnika, učenika i odraslih, u kom smjeru Ministarstvo znanosti i obrazovanja završava Akcijski plan za nastavu na daljinu za sljedeću školsku i akademsku godinu, kaže se.

Ovo je veliki uspjeh za hrvatski obrazovni sustav posebno u vrijeme krize uzrokovane pandemijom jer se Hrvatska ovime našla uz bok najrazvijenijih europskih država poput Finske, Francuske i Estonije, kaže u izjavi u priopćenju ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. "Drago mi je da je Europska komisija prepoznala naše napore u području obrazovanja što potvrđuje dobar smjer obrazovne reforme koju smo uveli u sve škole diljem Hrvatske", dodaje.

Prijašnje preporuke Europske komisije, odnosno Vijeća Europske unije Hrvatskoj, bile su usmjerene na obrazovanje odraslih te nužnost provođenja obrazovne reforme.

"Od ulaska u EU, Hrvatska je svake godine osim jednom dobivala preporuke iz obrazovanja tako da je sama činjenica da ih ove godine nismo dobili pokazatelj uspješnosti obrazovne reforme", zaključila je ministrica Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04