PROPAO EU PROJEKT ZA ZAPOŠLJAVANJE

Ministarstvo socijale otkazalo natječaj, udruge ostaju bez 30 milijuna kn iz EU

Zagreb, 081115.Tvornica Kulture.Pracenje rezultata izbora za osmi saziv Hrvatskog sabora u stozeru koalicije Hrvatska raste.Na fotografiji: Izborni stozer koalicije Hrvatska raste - nema povratka na staro na dan parlamentarnih izbora.Mirando Mrsic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Konzorcij društvenih poduzeća ACT Grupa iz Čakovca obaviješten je u lipnju prošle godine da su im odobrena dva projekta prijavljena na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Poboljšanje pristupa otvorenom tržištu rada osobama u nepovoljnom položaju” u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Tijekom projekata, ukupno vrijednih 2,7 milijuna kuna, planirali su zaposliti 50 osoba s invaliditetom u ukupno pet centara za ponovnu upotrebu stvari (obnavljanje tekstila i namještaja te njihovu prodaju) te 36 dugotrajno nezaposlenih žena na projektu pomoći nemoćnima u kući.

‘Previše projekata’

Međutim, Ministarstvo socijalne politike i mladih, posredničko tijelo prve razine u ovom natječaju, objavilo je na svojim mrežnim stranicama da se cijeli natječaj otkazuje jer “uslijed iznimno velikog broja zaprimljenih projektnih prijedloga i složenog procesa prihvatljivosti, isti nije mogao biti dovršen u planiranom razdoblju”!

- Otkazivanje natječaja godinu i pol od njegova raspisivanja za nas je potpuna katastrofa, jer taj novac na koji smo računali čini trećinu našeg ukupnog proračuna. Već smo okupili stručnjake i držimo ih mjesecima na plaći jer čekamo novac iz fondova. Nakon što nam je još prošlog ljeta javljeno da smo prošli evaluaciju i proces prihvatljivosti, krenulo se u fazu tzv. čišćenja i usuglašavanja proračuna. Još krajem veljače radili smo na tome, a sada su objavili da se cijeli poziv otkazuje - kaže Teo Petričević iz ACT Grupe.

Ukupna vrijednost projekata po ovom, sad otkazanom, pozivu bila je 30 milijuna kuna: 25,5 milijuna iz Socijalnog fonda i 4,5 milijuna iz državnog proračuna. Toliko udruge koje su napravile projekte za zapošljavanje teško zapošljivih skupina neće dobiti. Naši sugovornici iz drugih udruga, vidno razočarani, najavljuju kako će početi otkazivati ugovore osobama koje su zaposlili jer su ih trebali na ovim projektima. Umjesto dodatnog zapošljavanja, koje je cilj cijelog ovog poziva, posljedica će biti - otkazi.

‘Ne drži vodu’

- Hoće li netko za to snositi odgovornost? - pita se Ariana Vela, vlasnica Učilišta EU projekti, dobro upoznata s ovim problemom.

Čelnici udruga upozoravaju kako objašnjenje iz priopćenja Ministarstva socijalne politike, koje je bilo zaduženo za provedbu poziva, ne drži vodu. Naime, Ministarstvo tvrdi da je poziv otkazan jer nije mogao biti završen proces prihvatljivosti, iako je on, tvrde u udrugama, bio završen još prošlog ljeta. Naime, temeljem tog procesa odobravaju se projekti, a nizu udruga upravo je tada javljeno da su im projekti - odobreni.

Kako pak neslužbeno saznajemo, Ministarstvo rada, koje je bilo upravljačko tijelo u ovom pozivu, upozorilo je Ministarstvo socijale da u projektima koji stižu na poziv dio udruga navodi i troškove opreme, koji se ne smiju financirati iz EU fondova. Stoga su tražili da se naprave konzultacije s Ministarstvom financija, koje je procijenilo da takvi projekti ne mogu proći.

Zašto su projektni menadžeri ipak napravili proces prihvatljivosti, složili rang-listu projekata i o tome obavijestili udruge - nije jasno, kao ni zašto su krenuli u fazu čišćenja proračuna koja je trajala još do prije dva tjedna. Udruge će, kaže naš sugovornik, pretrpjeti štetu, no novac nije propao, jer je preusmjeren u javne radove i zapošljavanje teško zapošljivih žena.

U priopćenju Ministarstva socijale kao dodatni razlog otkazivanja poziva stoji i činjenica da bi sve projektne aktivnosti u sklopu ovog poziva morale biti završene do 31. prosinca 2016., što je sada nemoguće, jer one moraju trajati najmanje 11 mjeseci.

Preduga procedura

- Cijela je procedura, naime, predugo trajala, poziv je raspisan još u studenome 2014. Naša je pretpostavka da je do ovakvog raspleta došlo zbog nedostatka ljudi koji se bave evaluiranjem pristiglih projekata. Ova Vlada najavljuje da će povući devet milijardi kuna iz fondova. Upozoravam da za to treba tri do četiri puta više natječaja, a sadašnji kadar to sasvim sigurno ne može apsorbirati - kaže Vela.

Ministarstvo socijale na kraju obavještava sve potencijalne prijavitelje kako je u pripremi novi natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:55