TRAGEDIJA

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ISTRAŽUJE SMRT DVOGODIŠNJEG PATRIKA Otac: 'Samo me zanima zašto je moje dijete moralo umrijeti'

 Dragan Matic / CROPIX

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od Doma zdravlja Zagrebačke županije, Opće bolnice u Bjelovaru te Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” očitovanje o liječenju dvogodišnjeg dječaka, a čeka se i nalaz obdukcije.

Kad sve to budemo imali, vidjet ćemo postoje li, moguće, propusti u liječenju, odnosno razlog za osnivanje povjerenstva koje bi trebalo utvrditi situaciju, kaže prof. dr. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, o slučaju malog Patrika iz Bolča, mjesta nadomak Vrbovca i Bjelovara, koji je nakon trotjednog liječenja umro prošlog petka, samo dan poslije svojeg drugog rođendana, u zagrebačkoj Klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

Naime, problemi s Patrikovim zdravljem počeli su još 2. ožujka, kada je prvi put došao kod pedijatrice Doma zdravlja u Vrbovcu, a dijagnoza je bila virusna infekcija, što je potvrđeno laboratorijskim pretragama, pa je propisana tzv. simptomatska terapija, a to znači ona za snižavanje tjelesne temperature te davanje dovoljno tekućine. Dan kasnije dječak je bio na pregledu u OB-u Bjelovar, kamo ga je majka dovela zbog visoke temperature. Propisan mu je antibiotik Klavocin, a sljedećeg dana (4. ožujka) mali Patrik ponovo je došao na pregled u bjelovarsku bolnicu, gdje je postavljena dijagnoza adenoviroze, ukinuta terapija Klavocinom, a zbog osipa propisan lijek protiv alergije. I 5. ožujka dječak je bio kod liječnika, ovaj put kod svoje pedijatrice, na kontrolnom pregledu i, prema povijesti bolesti, nije imao povišenu temperaturu ni osip.

No, 12. ožujka Patrika je ponovo pregledao pedijatar u Domu zdravlja, kojeg je osip “podsjećao na ampicilinski osip”, koji nastaje kao reakcija na antibiotik, a učinjeni su i laboratorijski nalazi. Dječak se liječio kod kuće sve do 22. ožujka, kad je ponovo došao pedijatru u Dom zdravlja, sada s visokom temperaturom. Liječnica je zabilježila i da je dijete povraćalo, ali da stanje nije alarmantno. Također, ponovo su učinjene laboratorijske pretrage koje su potvrdile da se radi o virusnoj infekciji. No, kako su sve te teškoće kod Patrika trajale već dvadesetak dana, pedijatrica je dala upute roditeljima da u slučaju promjene, uključujući i povraćanje, osip, odbijanje hrane ili tekućine (radilo se o prvom danu visoke temperature bez razvijene kliničke slike), odmah odu s Patrikom u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti. No, situacija je postala alarmantna tog istog dana oko pomoći, pa su u subotu ujutro krenuli u Zagreb. Na žalost, istog dana navečer Patrik je umro, a liječnici Klinike “Dr. Fran Mihaljević” kažu da se to dogodilo uslijed septičkog šoka. No, vjerojatno će tek obdukcija pokazati detalje zbog kojih se u samo dva dana stanje malog Patrika tako drastično pogoršalo.

- Rekli su mi da će nalazi obdukcije biti gotovi tek za mjesec i pol. U međuvremenu su me pozvali da u ponedjeljak ponovno dođem u bolnicu preuzeti još neke papire. Ne znam što će biti. Oni su jači od nas, pritom mislim na sustav zdravstva, ali htio bih znati gdje je zapelo - rekao nam je jučer Mario T., Patrikov otac. Kaže da on nema primjedbi na postupanje liječnika u bolnici “Dr. Fran Mihaljević”, ali se pita je li se moralo toliko čekati i nije li se prisutnost nekih bakterija mogla utvrditi i brisom grla.

- Nisam stručnjak, ali čuo sam da se to moglo i na taj način ustanoviti - rekao nam je otac djeteta.

Patrika su roditelji u subotu ujutro dovezli u zagrebačku kliniku kad mu se stanje jako pogoršalo. Na putu do Zagreba dijete se već počelo kočiti, pali su mu kalij, natrij i tlak u mozgu. Prema očevim riječima, liječnici su čak uspjeli vratiti neke vrijednosti, ali Patrik je, nažalost, preminuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:51