ODGOVOR SINDIKATU

Ministarstvo znanosti: Svi koji su protiv novog zakona, protiv su besplatnog studiranja!

- Svim studentima omogućio se potpuno besplatan upis i potpuno besplatno studiranje dok god redovito ispunjavaju studentske obaveze - kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je u povodu najave štrajka Sindikata visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" uputilo apel svima koji planiraju bilo kakve aktivnosti da prvenstveno vode brigu o interesu studenata te da pokažu barem minimum akademske solidarnosti

- Svatko ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo pa i štrajkom. No, još jednom naglašavamo da svi koji se bore protiv donošenja zakona bore protiv potpuno besplatnog studiranja – priopćili su iz Ministarstva, navodeći dijelove prijedloga novog Zakona o visokom obrazovanju kako bi – stoji u priopćenju - pojasnilo pokušaje obmane pojedinaca.

Ministarstvo tako navodi da 'hrvatski državljani koji redovno studiraju na javnim visokim učilištima ostvaruju pravo na financiranje svih troškova upisnine, pod uvjetom da ispunjavaju obveze utvrđene općim aktom visokog učilišta, a uvažavajući minimalne kriterije utvrđene pravilnikom o studentskom standardu.'

To znači se svim studentima omogućio potpuno besplatan upis i potpuno besplatno studiranje dok god redovito ispunjavaju studentske obaveze. Štoviše, u najnovijim verzijama zakona Ministarstvo je besplatno studiranje omogućilo i onima koji ne ispunjavaju redovito svoje obaveze, ali pripadaju nekoj od socijalnih kategorija, ističe Ministarstvo znanosti u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:01