NINA OBULJEN KORŽINEK

MINISTRICA KULTURE O HASANBEGOVIĆU, ANI LEDERER, HAVC-u... 'Od HRT-a očekujem da poradi na gledanosti, a dosta mi je više pitanja o Frljiću'

 Darko Tomas / CROPIX

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije.

Odmah na početku razgovora istaknula je da se napori u kulturi ne vide dovoljno i ne verificiraju u javnosti.

- Mislim da tu svi imamo svoj dio odgovornosti i svi tome možemo doprinjeti. Sigurno da mediji mogu bolje pratiti i više biti prisutni na kulturnim događanjima i više se baviti sadržajem, a manje tim eksternim doživljajem, tko je došao i tko je imao kakvu haljinu. Sigurno je da je kultura i svi koji djeluju u tom području moraju shvatiti kakav tip poruka moraju slati. No ključno je za mijenjanje stvari na bolje je da svi građani moraju participirati u kulturi i sudjelovati u kulturi. I onda se stvara opća klima u kojoj i kultura i umjetnost postaju medijski zanimljivi. Naravno, ima i jako dobrih primjera, nekih velikih manifestacija koje su jako prisutne u javnosti, ali ima i nekih uspješnih događaja koji ostaju neprimjećeni, smatra ministrica.

Ne brine je nedavno istraživanje Nove TV čiji rezultati su pokazali da čak 38 posto ispitanika nije čulo za nju.

- Sigurno da postoje resori i kolege koji su prisutniji i koji su možda široj javnosti sa porukama i temama zanimljiviji i bliži ili su po prirodi prisutniji u medijima. Mi koji upravljamo prostorom kulture i tim cijelim sektorom moramo stvarati uvjete da kulturni djelatnici i umjetnici mogu stvarati. Osobnim uspjehom shvaćam uspjeh onoga što se zbiva u kulturi i manje tu vidim potrebu da bih promovirala sebe, a to ne bi trebalo biti ključni cilj. Kad sam došla na ovo mjesto, nažalost, zbog svega što se događalo u proteklim godinama, osobe koje su bile na ovom mjestu prije mene, bile su jako prisutne u medijima, bilo zbog nekih prilično specifičnih stavova o tome tko bi se mogao ili se ne bi mogao baviti područjem kulture i umjetnosti ili po nekim, nažalost, nesretnim situacijama vezano uz određena financijska postupanja. Možda sam i svjesno željela vratiti fokus na kulturu i umjetnost, kaže Obuljen Koržinek.

Nije željela ući o raspravu o izjavama Ane Lederer, pomoćnice bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, koja smatra da trenutna ministrica i nije previše napravila u dvije godine koliko vodi ministarstvo.

- Uveli smo red u financiranje, povećali smo proračun za kulturu, usvojili smo četiri cjelovita zakona, dva zakona su u javnoj raspravi, pokrenuli smo nove javne pozive za sudjelovanje u kulturi, učetverstručili smo budžet za poduzetništvo, po prvi put smo raspisali natječaj za vizualne umjetnike, pomaknuli smo rokove financiranja. Prvi put da su svi rezultati poznati od prethodne godine. O svemu što radimo govore naši rezultati i ja iza toga stojim. Mislim da smo napravili puno i da ćemo do kraja mandata ispuniti sve ono s čim smo došli.

Gospođa Lederer nije ništa iznimno u smislu nekog svog promišljanja. Dugo je i dobro poznajem, jako smo blisko surađivali dok je bila intendantica HNK-a. Međutim, kao ministrica usmjerena sam na suradnju s gradonačelnicima, županima i njihovim zamjenicima. Moji suradnici su uglavnom u tješnjoj suradnji s pročelnicima i ostalim službenicima i zaposlenicima gradova. Uvjerena sam da će suradnja biti dobra jer su Ministarstvo i Grad usmjereni jedni na druge. Jako puno velikih kulturnih manifestacija i projekata održava se u Zagrebu i u tom smislu voljela bih i da Grad Zagreb napravi napore, da uvede više reda u financiranje, da pomakne rokove donošenja odluka i da slijedi Ministarstvo u reformskim potezima koje smo započeli.

Ovi poslovni nemaju veze s osobnim odnosima. Dapače, ja s gospođom Lederer mislim da imam vrlo korektan odnos. Već sam rekla da smo dugo i dobro surađivale. Potpuno su nevažni osobni odnosi, nevažni su i politički odnosi. Svaki dio Hrvatske promatramo kao dio našeg portfelja i odgovornosti bez obzira tko je na vlasti. Surađujemo jednako dobro i sa županima i gradonačelnicima iz naše stranke ili iz neke druge stranke. U tom smislu, što se tiče Ministarstva kulture, mi ćemo pokazati otvorenost i takav princip rada imamo prema svim drugim gradovima, govori Oboljen Koržinek.

Komentirala je i trenutnu situaciju u HAVC-u.

- Rafaelić se prihvatio tog posla u vrlo teškim i nesretnim okolnostima i mislim da je dao veliki doprinos tome da smire neke tenzije u društvu. To nije lagan posao. Hribar je dao ogroman doprinos i sigurno da je u tom smislu ostavio veliki trag.

Njemu nije presudila politika. Hribar je, nažalost, morao otići zbog toga što je bilo negativno mišljenje Državne revizije. Niti jedan ravnatelj ne može ostati na svome mjestu nakon negativnog mišljenja Državne revizije. Ne bih u to sve miješala politiku. Mi smo donošenje novog zakona radili u uskoj suradnji sa ključnim udrugama, Udrugom redatelja, Udrugom producenata i Hrvatskim društvom filmskih djelatnika i nizom stručnjaka. I kroz ravnatelja i kroz Upravni odbor i kroz Hrvatsko audio-vizualno vijeće moramo graditi sustav i nastavit gradit sustav koji će davati rezultate, kaže ministrica.

Pitanje da li javnim novcem treba financirati Olivera Frljića smatra smiješnim.

- To je razina diskursa u kulturi na koju ja, kao ministrica, ne pristajem. Pitajte me treba li javnim novcem financirati djelo nekog drugog redatelja.

On je medijski atraktivan i simpatičan i tema redatelja Olivera Frljića je vama jako medijski simpatična. Ali, za mene kao ministricu kulture, i to valjda ponavljam dvadeseti put odgovor na to pitanje... Ministar ili ministrica kulture nije taj koji odlučuje koji redatelj u demokratskoj državi režira u kojem kazalištu. To odlučuje ravnatelj pojedinog kazališta. Isto kao što ministar ne odlučuje koju knjigu će tiskati koji izdavač.

Što se tiče njegovog rada... Nisam kazališni kritičar, gledala sam neke od njegovih predstava koje sam smatrala dobrima. Sjećam se, recimo, Hamleta u ZKM-u kao jedne vrlo dobre predstave. Ali kao ministrica se u principu suzdržavam od toga jer nije važno što ja o nekome mislim.

Za kraj je prokomentirala i situaciju na HRT-u.

- Ekscesa ima uvijek, ali sve u svemu, mislim da je HRT jedan relevantan i ozbiljni medij. Ona je imala nekoliko godina krize upravljanja i sada želimo poslati jednu poruku stabilnosti bez ikakve ambicije s razine Vlade ili bilo koga od ministara da bismo se uplitali u njihove programske odluke. Prošle godine smo kroz široku javnu raspravu prvi puta u zakonom propisanoj proceduri ispregovarali ugovor između Vlade i HRT-a koji definira javnu uslugu. Očekujemo od onih koji vode HRT profesionalizam, da isprave neke negativne trendove u poslovanju i da rade na svojoj gledanosti, zaključuje ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45