MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA

MINISTRICA PEJČINOVIĆ BURIĆ KANDIDATKINJA ZA GLAVNU TAJNICU VIJEĆA EUROPE Prve odluke donose se u ožujku, a konačan izbor očekuje se u lipnju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.01.2019. u 12:19

Zagreb, 020718.
Slavonska avenija 6.
Povodom pete godisnjice od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore odrzava se konferencija Pet godina clanstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
Na fotografiji: Marija Pejcinovic Buric.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / HANZA MEDIA

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

 

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, objavila je ta organizacija u petak ujutro pošto je istekao rok za kandidature.

Osim Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština će potom nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Hrvatska je ove godine, od svibnja do studenoga, predsjedala Vijećem Europe.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo