ADRIJANA VEKIĆ

'Mislio je nakon toliko godina rada na razminiranju Hrvatske otići u mirovinu, ali s 3.000 kn ne bi mogao uzdržavati obitelj s četvero djece...'

Goran Vekić sa suprugom Adrijanom (sredina); lampaši na prozoru kuće obitelji Vekić u Osijeku (lijevo); Goran na jednom od poslova razminiranja (desno)
 FACEBOOK, HANZA MEDIA

Adrijana Vekić, supruga pirotehničara Gorana Vekića iz Osijeka koji je poginuo na radu u Jemenu, otkrila je u razgovoru za HRT zašto je njezin suprug otišao raditi u tu ratom pogođenu zemlju.

Goran je na razminiranju Hrvatske radio 16 godina. No, kada se prošlog proljeća poželio umiroviti, uvidio je da to neće biti moguće pa je prihvatio posao u Jemenu, gdje je u trenutku stradavanja radio za britansku tvrtku koja se bavila humanitarnim razminiravanjem za saudijsku vladu.

- Nakon toliko godina, on s 3000 kuna ne može održavati kuću i četvero djece. On nije osoba koja može gledati da oni nešto nemaju, on je za njih sve napravio. Znači, otišao je u taj Jemen..., rekla je Vekić sa suzama u očima.

Adrijana i Goran posljednji su puta razgovarali u subotu navečer. Goran je u nedjelju poginuo. Vozio se u kamionu koji je prevozio eksplozivna sredstva izvađena iz zemlje.

- Kada je prvi put došao, ispričao nam je da je tamo sigurnost pirotehničara na prvom mjestu, da on ustvari ni ne radi kao pirotehnčar. On je išao tamo da školuje njihove pirotehničare, rekla je Vekić.

Potpredsjednik Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Mario Barjaktarić za HRT je pojasnio zašto hrvatski pirotehničari odlaze na rad u inozemstvo. Van Hrvatske trenutno ih radi 40, a najviše ih ima na Bliskom istoku i u Africi.

- U ovom trenutku osnovna plaća pirotehničara je između 8 i 9 tisuća kuna. A plaće koje se mogu zaraditi vani, radeći za strane agencije su tri do pet puta veće tako da je jasno da je motiv novac za odlazak van, rekao je Barjaktarić.

Goran Vekić prvi je hrvatski pirotehničar koji je stradao izvan Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:55