KRAH BOLONJE

Model 3+2 promašen, treba nam jedinstven petogodišnji studij

Nastavnici i studenti zagrebačkog sveučilišta jedinstveni: Bolonja nam više šteti nego koristi

ZAGREB - Hrvatski bolonjski vlak na krivom je kolosijeku, jedinstvena je ocjena studenata i nastavnika Sveučilišta u Zagrebu. Koncipirana po modelu 3+2 Bolonja je trebala skratiti trajanje studija, povećati postotak onih koji uspješno završavaju studij te potaknuti mobilnost. No, ništa se od toga nije dogodilo.

Štoviše, umjesto da traje kraće, studij se u Hrvatskoj s četiri formalno produžio na pet godina. Na zagrebačkom sveučilištu nakon tri godine preddiplomskog studija 90 posto prvostupnika nastavilo je studij na diplomskoj razini pa je sve više studija koji razmišljaju o ukidanju modela 3+2 i uvođenju jedinstvenoga petogodišnjeg studija.

Povećala se birokracija

Jedan od studija koji je već najavio prelazak s modela 3+2 na petogodišnji studij jest studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

- Dosadašnja istraživanja pokazala su da je novi sustav usporio napredovanje studenata, uvedena je dodatna birokratska procedura: student prvo mora formalno završiti preddiplomski studij da bi se mogao upisati na diplomski. Sve to smanjilo je i opću efikasnost studiranja te znatno produljilo trajanje studija - rekao je psiholog prof. dr. Damir Ljubotina, suradnik Ureda za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu. Od modela 3+2 i njemu samom puno boljim se čini model jedinstvenoga petogodišnjeg studija, uz mogućnost da student, ako to želi, stekne završnost i nakon tri godine.

- Bolonjski proces bila je nužna formalna promjena kako bi naše diplome postale usporedive s europskima, no izazvala je dosta zbrke jer odstupa od dosadašnje tradicije i očekivanja domaćeg tržišta - rekao je Ljubotina.

Kao jedni od krivaca za to što tako velik broj studenata u Hrvatskoj nastavlja diplomski studij (u razvijenoj ih je Europi upola manje) u javnosti su u pravilu bili prozivani poslodavci koji nisu prepoznali kvalitete prvostupnika.

Nisu spremni za posao

No, anketa provedena 2008. i 2009. u prvoj generaciji diplomskih studenata pokazala je da se i oni sami ne osjećaju spremnima za tržište rada.

U anketi je sudjelovalo 1720 studenata sa 22 zagrebačka fakulteta koji su na pitanje u kojoj ih je mjeri preddiplomski studij osposobio za rad u struci dali prosječnu ocjenu 2,82.

Studenti procjenjuju da ih preddiplomski studij puno bolje osposobljava za nastavak studija. Prosječna je ocjena na to pitanje 3,45.

Da studenti baš i nisu previše zadovoljni bolonjskim procesom ukazuje i činjenica da je svaki drugi anketirani student netom završenom studiju dao ocjenu dobar (riječ je o najboljim studentima koji su preddiplomski studij završili u roku od tri godine).

Iznimno zadovoljnih završenim studijem samo je 3,4 posto, 2,6 posto smatra da njihov studij zaslužuje ocjenu jedan, 13,4 posto studiju je dalo dvojku, a 32,3 četvorku.

Studenti su preopterećeni

Studenti su podijeljeni oko toga je li organizacija studija po modelu 3+2 korisna za njihovu struku: 53 posto misli da nije, a 47 da jest. No, kada se pogleda struktura studenata, zadovoljnih modelom 3+2 puno je više među studentima tehničkih nego društvenih i znanosti.

Niske ocjene koje su studenti dali ukazale su na nekoliko ključnih problema: ECTS bodovi koji su trebali pokazati opterećenje studenata na pojedinom kolegiju najčešće nisu usklađeni sa stvarnim zahtjevima, studenti su opterećeni , mentori im vrlo često nisu na raspolaganju, a mobilnost ne funkcionira.

36% nastavnika: Bolonja je loša

Sve je više nastavnika koji smatraju da je uvođenjem Bolonje nastava postala lošija, pokazala je anketa koju je Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu proveo među nastavnicima, a čiji se rezultati upravo obrađuju. Za razliku od 2006./2007. kada je svega 13 posto nastavnika reklo kako je nakon uvođenja Bolonje nastava lošija, danas je takvih čak 37,6 posto. Odmah nakon što je donesena politička odluka da Bolonja ide u primjenu na svim fakultetima, nastavu je boljom na Sveučilištu ocijenilo 24,7 posto nastavnika. No, danas je takvih svega 17 posto.

- Kritike bolonjskom procesu glasne su i unutar EU, što ukazuje da taj model nigdje nije zaživio kako treba. Kod nas je pozitivno to što smo razvili sustav upravljanja kvalitetom, uspostavili smo dijagnostiku, no ne i terapiju. Evo, Toyota je nedavno odlučila povući s dva milijuna vozila jer su uočili pogrešku. I mi smo uočili pogrešku, no nemamo rješenja - rekao je Ljubotina.

Procjena ishoda preddiplomskog studija

U kojoj vas je mjeri studij pripremio za nastavak školovanja u struci? 3,45

Koliko je bio težak i zahtjevan vaš preddiplomski studij? 3,35

Koliko ste zadovoljni cjelokupnim iskustvom studiranja? 3,33

U kojoj mjeri je studij ispunio vaša početna očekivanja? 3,19

U kojoj mjeri vas je studij osposobio za rad u struci? 2,82

U kojoj mjeri su informacije koje ste o studiju imali prije upisa bile točne i korisne? 2,70

Koliko ste zadovoljni mogućnostima zaposlenja nakon preddiplomskog studija? 2,26

U kojoj mjeri su ECTS bodovi usklađeni sa stvarnim nastavnim opterećenjem ? 2,23

Odnos prema studentima i podrška u studiranju

Dostupnost osobnih mentora 3,08

Poticanje studenata na slobodno izražavanje mišljenja 3,39

Kvaliteta zdravstvenih usluga 3,05

Organizacija i kvaliteta studentske prehrane 2,97

Cijena studija u odnosu na dobitak od studija (ako ste plaćali studij) 2,61

Savjetovanje studenata o budućoj karijeri (zapošljavanju) 2,24

Kvaliteta studijskih programa

Sadržaj i kvaliteta izbornih kolegija 3,30

Sadržaj i kvaliteta obveznih kolegija 3,27

Prilagođenost zahtjeva i težine kolegija predznanjima studenata 3,21

Stupanj u kojemu je sadržaj studijskog programa zadovoljio vaša očekivanja 3,15

Povezanost i slijed sadržaja na različitim kolegijima i godinama studija 3,09

Stupanj u kojemu kolegiji na prvoj godini olakšavaju prilagodbu studentima na studij 2,89

Mogućnost pohađanja kolegija koji nisu na vašem studiju 2,68

Ponuda izbornih kolegija 2,52

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:40