I KARAMARKO PROTIV DAVANJA KONCESIJE AUTOCESTA

'MONETIZACIJA AUTOCESTA MORA NA REFERENDUM! NOVAC ĆEMO POTROŠITI ZA PAR MJESECI' HDZ podržao cestare

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.07.2013. u 17:12

Darko Tomas / CROPIX

Karamarko je ocijenio da će financijski efekti od tog posla biti kratkoročni, od nekoliko mjeseci, za krpanje proračunskih rupa, a mi ćemo za idućih 50 godina izgubiti nadzor nad autocestama

ZAGREB - Monetizacija autocesta nije dobar posao, koncesije se daju kad autocesta nije izgrađena, to neće dati ni dobre financijske efekte i u tom ćemo smislu podržati sindikate u traženju referenduma o tom pitanju, izjavio je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Karamarko je to rekao odgovarajući na pitanja novinara uoči današnje svečanosti otvaranja tvornice autobusa Pave Zubaka AZ Crobus u Sesvetskom Kraljevcu.

'NITKO NEĆE SPREMITI AUTOCESTE U KOVČEGE I ODNIJETI IH IZVAN HRVATSKE!' Linić o Vladinom planu monetizacije

Dodajući kako je apsurdno da se i zbog autocesta mora ići na referendum, jer tu je naglasak na odgovornosti hrvatske Vlade, Karamarko je ocijenio da će financijski efekti od tog posla biti kratkoročni, od nekoliko mjeseci, za krpanje proračunskih rupa, a mi ćemo za idućih 50 godina izgubiti nadzor nad autocestama.

Darko Tomas / CROPIX

Tomislav Karamarko, Nikica Valentić i Helena Miloloža

Novinari su Karamarka pitali i za mišljenje o liberalizaciji energetskog tržišta i hoće li HEP u tome biti u ravnopravnom položaju, na što je odgovorio da je to prilično iznenađujući i ad hoc potez te da je trebalo naći načina da se zaštiti domaćeg proizvođača HEP koji je i inače u teškoj situaciji.

Ovako ta liberalizacija, smatra Karamarko, ide u krivom smjeru. Pita se što će biti s HEP-om ako se kupuje struja od nekog izvana. To bi moglo dovesti do uništenja HEP-a nakon par godina kad više neće biti sposoban proizvoditi jer se u njega ne ulaže, i u konačnici to bi moglo dovesti i do povećanja cijena kad postanemo ovisni o nekom drugom. Trebalo je prvo ojačati HEP, a onda vidjeti što dalje, ali očito je da ova Vlada to tako ne radi, kazao je Karamarko.

Izdvajamo