RIBARI BJESNE

Moramo odustati od ZERP-a, Jadran će biti more cijele Europske Unije

Iako nam zatvaranje mjerila o ribarstvu donosi niz beneficija, Hrvatska je morala pristati i na ustupke
 Goran Šebelić/CROPIX

BRUXELLES - Europska komisija potvrdila je da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje poglavlja o ribarstvu, onog pod brojem 13. Iako nam to donosi niz beneficija, Hrvatska je morala pristati i na neke manje privlačne uvjete.

Tako se, primjerice, u pregovaračkim pozicijama Unije za Poglavlje 13. vrlo jasno kaže da Bruxelles od Zagreba očekuje da ne primjenjuje ZERP na članice Unije sve dok se za taj problem ne nađe “zajedničko rješenje u duhu EU”. U Bruxellesu podsjećaju i na Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije iz 2009.

Španjolci i Francuzi

Hrvatskim bi ribarima mogla zasmetati i obveza Hrvatske da svoje teritorijalno more otvori za ribarenje i ostalim članicama Unije, što je posljedica ulaska u jedinstveno tržište. Pravna stečevina EU tu je prilično jasna i kaže da je teritorijalno more članica Unije ujedno i more EU.

Ipak, zemlje do kraja 2012. imaju mogućnost zabraniti ribarima iz drugih zemalja da ribare u njihovim teritorijalnim vodama. Mnoge od njih, posebno one na Sredozemlju, to su pravo i iskoristile, pa tako španjolski ribari, kaže Alen Soldo, profesor ribarstva na Centru za studije mora Sveučilišta u Splitu, ne mogu ribariti u francuskim teritorijalnim vodama. Iako bi taj sporazum trebao isteći do kraja sljedeće godine, velik je interes za produljenjem njegove primjene i na tome bi, smatra Soldo, Zagreb trebao inzistirati.

Vode siromašne ribom

Ako je suditi po reakciji Danielea Koleca, predsjednika umaške Udruge ribara Mare Croaticum, hrvatsko odustajanje od ZERP-a ribari neće primiti blagonaklono. Štoviše, mogli bi, tvrdi ponovno organizirati prosvjede.

- To sa ZERP-om je katastrofa. Taj dio mora gotovo je ostao bez ribe - žali se Kolec.

Dodaje kako je, prema informacijama koje je dobio od slovenskih kolega, Hrvatska u pregovorima o poglavlju 13. pristala Slovencima dopustiti da ribare duž zapadne obale Istre skroz do Vrsara. Taj je ustupak, po njemu, i ključ skorog zatvaranja pregovora o Ribarstvu. Pritom mu ništa ne znači što će i hrvatski ribari moći ribariti u ribama znanto siromašnijim slovenskim teritorijalnim vodama.

- Ako se te informacije pokažu točnima, vjerojatno ćemo opet u prosvjede. Dosta je toga da nas se stalno ucjenuje - poručuje Kolec.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:45