OBNOVA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

MORH IZNIO DETALJE O NABAVI IZRAELSKIH BORBENIH AVIONA Krstičević otkrio kako je Izrael ušao u igru, 12 letjelica platit ćemo 2,9 milijardi kuna

Damir Krstičević
 Damjan Tadić / Hanza Media

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane u srijedu je predstavljena preporuka o kupovini 12 rabljenih borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak koje Hrvatska planira kupiti od Izraela.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da u četvrtak na sjednici Vlade treba biti odluka o kupovini zrakoplova.

- Želimo hrvatsku javnost upoznati s ponudama i na temelju kojih parametara je stručni tim dao preporuku za izbor višenamjenskog zrakoplova. Spremni smo odgovoriti na sva pitanja i sve što interesira hrvatsku javnost, rekao je.

Govoreći o zrakoplovima izjavio je da bi rado krenuo od 1990.

- Tada je stvorena hrvatska država, a donijeli smo odluku i o formiranju Zbora narodne garde. Netko je rekao da treba formirati i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Sjećam se general Janka Bobetka 1.7.1992. u Dubrovniku - ujutro dolaze dva MiG-a. Nismo vjerovali tada. Jedan od pilota koji je tada došao je Ivica Ivandić. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je donosilo prevagu, pobjede u Domovinskom ratu i sigurno naše pobjede ne bi izgledale ovako kako su izgledale bez potpore pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je Krstičević.

- Danas, kad je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, čestitam pilotima na miru i na slobodi u današnjoj Hrvatskoj. Ovo što danas radimo, radimo za buduće generacije - da Hrvatska uvijek bude sigurna, da imamo svoj suverenitet i da smo spremni odgovoriti na bilo koju opasnost i rizik s kojima hrvatsko društvo suočeno, dodao je ministar Krstičević.

- Odluka o kupovini zrakoplova odgađana je 15-ak godina. Nije bilo jedinstvene vizije za razvoje ove sposobnosti, a bio je smanjen obrambeni proračun. Napravili smo dvije modernizacije MiG-ova (2002. i 2013. godine). Prije godinu dana je Vijeće za obranu dalo zaduženje da idemo u nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova. Tada smo formirali stručni tim i željeli smo vidjeti kako su to drugi riješili. Otišli smo u Češku, Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku, Izrael da vidimo kako su to oni uredili. Potom smo napravili taktičko-tehničku studiju da nam treba 12 zrakoplova - 10 jednosjeda, dva dvosjeda i simulator, kazao je ministar obrane.

- 2016. godine država je tražila pomoć u obrani protiv požara. Naši dečki su otišli dolje i pomogli, nakon čega je otišao i premijer Plenković, pa je Izrael pokazao interes za sudjelovanje u natječaju. Napravili smo taktično-tehničku studiju, koju su napravili ljudi u zrakoplovstvu, načelnik glavnog stožera i Hrvatska vojska i detektirali smo da nam treba 12 aviona, odnosno mala eskadrila, jer trebamo biti realni, rekao je Krstičević.

- Poslali smo 20.7.2017. zahtjev u pet država - SAD, Švedska, Grčka, Južna Koreja i Izrael. Imali su svi 75 dana i bilo je mnogo interakcije, dodao je, a citirao ga je HRT.

- Potom smo 3.10.2017. otvorili ponude i svatko je dobio 45 minuta da izloži svoju ponudu. Sve je bilo vrlo transparentno i otvoreno, kazao je i dodao da se potom krenulo u proces validacije svih ponuda, do 30. studenog.

- Rekao sam: dečki, raščlanite sve. Nemojte da bude skrivenih troškova. To su bile velike ponude, dodao je ministar.

- Nakon toga je tim dao preporuku, a onda smo krenuli u proces donošenja odluke na državnoj razini. Prezentirali smo odluke u saborskom Odboru za obranu, a onda je 14. prosinca Odbor dao jednoglasno mišljenje. Potom smo obavijestili predsjednicu države, a iza Nove godine premijera, izjavio je među ostalim ministar Krstičević.

- Premijer je tražio da još jednom obavimo konzultacije sa SAD-om i Izraelom. Radili smo još i konzultacije sa Švedskom. Drugi korak bila je jučerašnja sjednica Vijeća za obranu. Vidjeli ste da su i predsjednica i premijer jednoglasni rekli da je najbolja ponuda države Izrael, kazao je.

Nakon Krstičevića, riječ je uzeo brigadir Davor Tretinjak, koji je otkrio da će nas tijekom deset godina nabavka izraelske rabljene eskadrile koštati 2,9 milijardi kuna. Rekao je da su Šveđani nove Gripene ponudili po cijeni od 8 milijardi kuna. Grčka je ponuda, naveo je, bila najjeftnije, ali nije zadovoljila kriterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:23