SLUŽBENO ODOBRENJE

MORH SE ODRIČE VOJARNE ZBOG SVEMIRSKE LUKE Vojska daje 100.000 m2 za ekonomski razvoj u Udbini

Vojska će se odreći 100.000 m2 vojarne zbog ekonomskog razvoja
 Swiss Space Systems

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga dali su odobrenje da se dio zemljišta vojarne “Josip Jović” u Udbini izdvoji iz vojnog kompleksa i da se na njemu izgradi svemirska luka iz koje bi se u budućnosti lansirali sateliti težine do 250 kilograma, doznaje Jutarnji list.

Prošlog se tjedna u Ministarstvu obrane pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak sastao s predstavnicima tvrtke Swiss Space Systems i obavijestio ih da se MORH i vojska slažu s izgradnjom centra na dijelu sadašnjeg vojnog zemljišta.

Prema dostupnim informacijama, Ministarstvo obrane odreklo bi se 100 tisuća četvornih metara zemljišta vojarne koje bi bilo predano Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Ugovor o koncesiji

DUUDI bi potom sklapao ugovor o koncesiji sa švicarskom kompanijom. Naši sugovornici kažu da vojsci nije potrebno toliko zemljište u Udbini i rado će ga se odreći u korist projekta koji bi u budućnosti trebao donijeti ekonomski i znanstveni prosperitet lokalnoj zajednici i državi u cjelini. U tom slučaju vojsci će za njene potrebe ostati još nekoliko stotina tisuća kvadrata zemljišta, što im je sasvim dovoljno.

U sklopu vojarne Udbina je i pista dužine 2700 metara, najduža vojna pista u Hrvatskoj. Upravo je ta pista jedan od glavnih razloga zbog kojeg su čelnici Swiss Space Systemsa odabrali prostor u Udbini za ovaj projekt. Prema dostupnim informacijama, predstavnici švicarske kompanije predstavnicima MORH-a i Oružanih snaga predložili su da u budućnosti zajednički koriste tu pistu što je i prihvaćeno. Iako je riječ o jako dugačkoj pisti, predstavnici švicarske kompanije predložili su da će je o svom trošku neznatno produžiti i za oko 10 metara proširiti, što je također prihvaćeno.

Suživot u MORH-u

U MORH-u su prihvatili prijedlog o suživotu sa svemirskom lukom u Udbini nakon što su čelni ljudi Oružanih snaga rekli da nema nikakvih sigurnosnih i vojnih prepreka za to. Predstavnici MORH-a i švicarske kompanije uskoro bi trebali otići u Udbinu kako bi se točno definirao prostor za projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:57