GLASOVANJE

Mostovci napustili sjednicu, Gordan Maras se narugao vladajućima: 'Zaboravili ste napisati da je Plenković najbolji na svijetu'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević može biti miran; Vlada i on dobili su povjerenje saborske većine, a građani neće imati priliku ići na referendum da bi opozvali Istanbulsku konvenciju i mijenjali izborni zakon i reducirali prava nacionalnih manjina. To je rezime današnjeg saborskog dana kojemu je prethodila osmosatna rasprava o SDP-ova Interpelaciji o radu Vlade povodom propale nabave borbenih aviona F-16 od Izraela, kao i zahtjev da ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević preuzme odgovornost i da ostavku.

Interpelacija je pala, Vlada je dobila povjerenje - 79 ruku vladajućih, 43 oporbena protiv i tri suzdržana. Iako je Mostov šef Božo Petrov tražio odgodu za glasanje o sudbini građanskih inicijativa za raspisivanjem referenduma, to nije prošlo.

Izvještaj saborskog Odbora za ustav kojim se utvrđuje da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji i mijenjanju izbornog zakona koji su mjesecima izazivali polemike u javnosti – prihvatila je uvjerljiva većina, i pozicija i opozicija - čak 105 zastupnika, uz 16 glasova protiv i dva suzdržana.

Mostovci to izvješće nisu podržali, glasali su protiv i u znak prosvjeda napustili sjednicu tvrdeći da je odbijanje referenduma nezakonito, protivno Ustavu.

Nakon što im je propala Interpelacija SDP-ov Gordan Maras javio se zbog povrede poslovnika i ustvrdio da su u zaključcima zaboravili navesti da je "premijer Plenković najbolji na svijetu". Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sugerirao mu je da on to sam može predložiti pa će većina potom o tome glasati. Uoči glasanja i SDP i HDZ su tražili stanku.

Šef SDP-a Davor Bernardić, kako je rekao, "zbog besramnih laži premijera i ministra Krstičevića, koje je demaskirao američki veleposlanik rekavši da je osobno predao papire Plenkoviću".

Zagreb, 150219.
 Trg sv Marka, Sabor.
Sjednica Sabora RH
Hrvatski saborski zastupnici odbacili su SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona.
Na fotografiji: Dio zastupnika napusta sjednicu.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Dio zastupnika napušta sjednicu

Zagreb, 150219.
 Trg sv Marka, Sabor.
Sjednica Sabora RH
Hrvatski saborski zastupnici odbacili su SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

"Lagali su da ne znaju tko dila tajne dokumente iz Vlade i time su ugrozili nacionalnu sigurnost. Vlada svaki dan izmišlja lažne vijesti kako bi prikrila afere u koje je upala”, kazao je Bernardić.

Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić je, pak, upozorio da je nabavka višenamjenskih borbenih aviona bila zakonita i transparentna te su s njome bile upoznate sve nadležne institucije uključujući i Odbor za obranu na čijem čelu je SDP-ov Igor Dragovan.

„Nema odgovornosti na strani Vlade. Država Izrael se ispričala što nije uspjela dobiti odobrenje od SAD-a. Nije nastala nikakva šteta niti rashodi. Ako je Hrvatska doživjela blamažu onda je to bio slučaj s remontom MIG-ova koje je u Ukrajini provodila Vlada SDP-a.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38