PAD NATALITETA

Na dalmatinskom otoku roditelji za dijete dobiju 60.000 kuna, na samo 10 minuta od Splita mladim obiteljima 'dijele' zemljišta

 
 CROPIX

Očajan jer mu je grad u sto godina izgubio gotovo osamdeset posto stanovništva, gradonačelnik Locane na sjeveru Italije, Giovanni Bruno Mattiet, odlučio je platiti 9000 eura onima koji odluče doseliti se u njegov grad, piše Slobodna Dalmacija.

Preduvjet je da imaju obitelj s djetetom i da mjesečno zarađuju oko 3700 kuna. Locana je prije sto godina imala sedam tisuća stanovnika. Danas ih u ovom gradiću živi tek 1500. Godišnje 40 osoba umre, a samo se desetero djece rodi, pa je Mattiet odlučio uzeti stvar u svoje ruke i pokušati spriječiti da Locana izumre. U želji da zaustave odlazak ljudi, manje dovitljivi nisu ni hrvatski načelnici i gradonačelnici.

Klis je tako prva općina u Dalmaciji koja će mladim obiteljima ponuditi zakup zemljišta za gradnju obiteljskih kuća. Zakup bi se ugovorio na 99 godina, a godišnja najamnina iznosila bi 100 kuna. Načelnik Klisa Jakov Vetma otkriva da je sličan model vidio u Slavonskom Brodu, pa ga je odlučio primijeniti i u Dalmaciji.

- Klis je na samo 10 minuta vožnje od Splita, a cijene nekretnina luduju, pa obitelji često nemaju mogućnost riješiti svoje stambeno pitanje nego se moraju vezati kreditom na dugi niz godina. Mi smo odlučili dati im gradsko zemljište u najam za simboličnu cijenu od 100 kuna godišnje, a budući da Splitsko-dalmatinska županija daje financijska sredstva kao pomoć za izgradnju kuće, mlade obitelji u Klisu prilično jeftino mogu riješiti stambeno pitanje - poručuje Vetma.

Općina je održala prezentaciju projekta i anketirala zainteresirane, a trenutno se bavi pronalaskom najboljih lokacija i pripremom za raspisivanje natječaja. Prvi ugovori trebali bi biti sklopljeni tijekom ove godine. Isprva sa stanovnicima općine Klis, a potom bi se natječaj otvorio i za ostale zainteresirane. Nakon isteka najma zemljište će se moći otkupiti, a sve uplate za najamninu odbit će se od prodajne cijene.

To je, uvjeren je Vetma, "win-win" situacija za sve jer će obitelji dobiti priliku da riješe svoje stambeno pitanje, Klis neće ostati bez stanovnika, a općina će povećanjem njihova broja povećati prihod od poreza na dohodak.

- Teritorij općine Klis je površinski duplo veći od Splita i ne želimo da taj prostor zjapi prazan - rezolutan je Vetma.

Parcele se dijele i u istarskoj općini Bale, gdje godišnja zakupnina košta oko 150 kuna.

Općina Sali na Dugom otoku u Zadarskoj županiji ne dijeli zemlju, ali dijeli kune. Sali je, naime, rekorder po visini naknada za novorođenčad. Svaka obitelj s prinovom dobije 60 tisuća kuna, u šest godišnjih rata po 10 tisuća kuna.

U Kalima na otoku Ugljanu obitelj za treće dijete i svako iduće dobije 30 tisuća kuna, dok je u gradu Zagrebu taj iznos 54 tisuće kuna. I u Nerežišćima na otoku Braču jednokratna novčana potpora po novorođenom djetetu je visoka. Za prvo dijete ona iznosi osam tisuća, za drugo devet, za treće jedanaest, a za četvrto i svako iduće dijete 15 tisuća kuna. Stanovnicima Tkona koji rade na kopnu plaća se pola mjesečne karte na trajektnim linijama Tkon - Biograd i Preko - Zadar. Općina sufinancira i mjesečne parkirne karte u Preku.

Međimurske općine Kotoriba i Goričan pak mladima daju po 20 tisuća kuna gotovine za kupnju i uređenje nekretnine, a slavonska općina Magdalenovac bespovratno daje oko 30 tisuća kuna za kupnju nove ili adaptaciju stare nekretnine.

Za razliku od načelnika Svetog Filipa i Jakova, koji je zemljište koje je njegova općina dobila od države za zbrinjavanje mladih obitelji dao na licitaciju. Pa tko plati više, njegovo je.

Prvi se dosjetili potpora mladim obiteljima

Slavonski Brod prvi je u Hrvatskoj razvio mogućnost davanja gradskih zemljišta u najam mladim obiteljima. Uz to, jedini im nudi gradske stanove za najam. Cijena najamnine za dvosobne stanove površine 49,29 m2 iznosi 920 kuna, a za trosobne stanove površine 59,89 m2 1100 kuna.

Svi stanovi imaju pripadajuće parkirno mjesto, a ugovor o najmu sklapa se na razdoblje od pet godina, nakon čega se može produžiti na isti rok. Obitelji koje požele otkupiti gradski stan to mogu učiniti, a uplaćena najamnina se pritom odbija od prodajne cijene stana.

Kolibe za jedan euro, 10.000 dolara za doseljenje

Talijanski gradić Borgomezzavalle na granici sa Švicarskom prodaje napuštene planinske kolibe za samo jedan euro. Uvjet je da novi vlasnik tijekom dvije godine kolibu i obnovi. Zauzvrat, svako novo dijete dobit će tisuću eura, otvaranje obrta ili tvrtke grad nagrađuje s 2000 eura. Onima koji otvore obrt ili tvrtku u gradu također idu dvije tisuće.

Američki grad Tulsa u Oklahomi objavio je da će platiti 10 tisuća dolara svakome tko se tamo doseli. Jedini uvjet je da je riječ o zaposlenim osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:36