EROZIJA PRAVA

NA UDARU TAJNIH KUPACA 'Radimo za minimalac, bez ikakvih prava, a odlazak na bolovanje za nas je luksuz'

Država je dužna zaštititi svoje građane, radnike od svih oblika iskorištavanja i omogućiti im dostojanstven život od rada, poručuju iz Sindikat trgovine Hrvatske (STH) povodom današnjeg Dana trgovaca 29. travnja
SAN FRANCISCO, CA - MARCH 27: A clerk adjusts containers of milk at Cal-Mart Grocery on March 27, 2014 in San Francisco, California. Food prices are on the rise and expected to keep edging up throughout the year as the drought and other factors have impacted the availability and cost of groceries like coffee, milk, limes and pork. Justin Sullivan/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JUSTIN SULLIVAN/AFP / 2014 Getty Images

ZAGREB - Sindikat trgovine Hrvatske (STH) danas je, u povodu Dana trgovaca 29. travnja, upozorio kako je u sektoru trgovine kriza i dalje opravdanje za štednju na radnoj snazi.

"Sve više zaposlenih u trgovini radi za minimalnu plaću, bez ikakvih drugih prava. U trgovačkim društvima gdje nema kolektivnog ugovora, poslodavci jednostrano smanjuju i/ili ukidaju stimulativni dio plaće, smanjuju plaće i ukupni prihod do 30 posto, smanjuju naknadu troška prijevoza, ne isplaćuju jubilarne nagrade i ostala materijalna prava, solidarne pomoći i prigodne nagrade", navodi STH u priopćenju.

Istodobno, ističe, trgovine rade sve duže, s istim ili manjim brojem zaposlenih. Prodavači koji ostaju na svojim radnim mjestima, dodaju u sindikatu, obavljaju sve više poslova, a "tajni kupci" ih neprekidno obilaze i ocjenjuju.

STH upozorava i da su dnevni odmori često neostvarivi, godišnji za poslodavce predugi, a bolovanja za radnike dodatni luksuz. Ocjenjuje da fiskalizacija nije pomogla u rješavanju prekovremenog rada i praćenja radnog vremena, jer radnici poslije rada na blagajni rade poslove druge vrste i opet odrađuju neevidentirani prekovremeni rad.

"Time je nastala nova kategorija 'dobrovoljnog prekovremenog rada' koji je nezakonit i nedopustiv. Na taj način radnik oštećuje sebe i državu, a svoju zaradu 'poklanja' poslodavcu", navode u sindikatu.

Vjeruju da će tijekom ove godine završiti pregovore i sklopiti Kolektivni ugovor za djelatnost te "zaustaviti eroziju prava za radnike u trgovini".

"Tražimo da se i na radnike u trgovini primjenjuje Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj kao i međunarodni ugovori koje je Republika Hrvatska sklopila. Država je dužna zaštititi svoje građane, radnike od svih oblika iskorištavanja i omogućiti im dostojanstven život od rada. Radnici u trgovini imaju pravo tražiti vladavinu prava, pravnu sigurnost i poštenu plaću za pošteni rad", zaključuje u priopćenju redsjednica STH Zlatica Štulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:11