NOVI MOMENT

NABAVKA BORBENIH AVIONA F-16 BARAK SVE MANJE IZVJESNA? Izraelski dužnosnik za američki portal Axios: 'Ministar Mattis je praktički ubio cijeli posao'

lijevo: F-16 Barak snimljen u Zagrebu; desno: James Mattis
 Boris Kovačev / CROPIX, REUTERS

Američki ministar obrane u ostavci James Mattis odbio je zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da omekša američke uvjete za prodaju borbenih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, nakon što je izraelska ponuda teška 500 milijuna dolara proglašena najboljom na natječaju. Objavio je to u četvrtak novinar Barak Ravid na američkom portalu Axios, koji je prije nekoliko tjedana prvi otkrio da je došlo do problema s nabavkom borbenih aviona.

Ravid se poziva na neimenovanog izraelskog dužnosnika koji sudjeluje u pregovorima s Amerikancima, a koji pritom dodaje da je ovakav Mattisov stav 'praktički ubio sporazum' s Hrvatskom. Kao što je poznato, Amerikanci su zahtijevali od Izraela da ukloni svu svoju opremu koju je naknadno instalirao na F-16-ice te da ih, ako želi dobiti odobrenje za prodaju, mora vratiti u prvobitno stanje u kojem su bili u vrijeme kada su ih Amerikanci donirali Izraelu prije 30-ak godina. Kao što je također poznato, hrvatska je strana u više navrata rekla da inzistira na avionima s karakteristikama koje su Izraelci prijavili na natječaju, a da će u slučaju bilo kakvih preinaka letjelica poništiti natječaj.

Nadalje, izraelski dužnosnik je novinaru Ravidu rekao da je Netanyahu nazvao Mattisa prije dva tjedna, u trenutku kada Mattis još nije bio podnio ostavku, i tražio je od njega omekšavanje uvjeta. Mattis mu je odgovorio da je u više slučajeva Izraelu gledao kroz prste, ali da u pogledu izraelskog posla s Hrvatskom ne može biti fleksibilan.

Netanyahu je, kako piše novinar Ravid, razmatrao i stupanje u kontakt s Marilyn Hewson, glavnom izvršnom direktoricom Lockheed Martina, proizvođača F-16-ica, kako bi i od nje zatražio pomoć, ali u konačnici je shvatio da je ovo 'izgubljeni slučaj', tvrdi izraelski dužnosnik.

- Iz razloga koje ne razumijemo u potpunosti, Amerikanci su postrožili uvjete i čini se da smo krivo shvatili njihovu poziciju kada je riječ o ovome dogovoru. To praktički znači da je dogovor s Hrvatskom propao i ne mislimo da je moguće doći do dogovora koji bi pomirio američke uvjete i hrvatske zahtjeve na natječaju, dodao je izraelski dužnosnik.

- Nećemo imati drugog izbora nego ispričati se Hrvatskoj zbog propasti ovog posla, rekao je još Izraelac.

Iz Netanyahuovog ureda službeno nisu imali komentara, jednako kao ni u Pentagonu i State Departmentu.

Nešto ranije u četvrtak, iz MORH-a su, reagirajući na vijest da je Kongres odoborio Izraelu prodaju F-16-ica, ali bez izraelske opreme, ponovio ranije poznati stav.

- Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u. Hrvatska tu nije strana u postupku i SAD je dužan izvijestiti samo Državu Izrael koja je to odobrenje i tražila. Taj postupak je u tijeku. Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael, izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost. Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni, naveli su u MORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:57