HRVOJE LUCIĆ

NAČELNIK GUNJE O OBNOVI KUĆA UNIŠTENIH POPLAVOM 'Država je izvođačima plaćala 12.750 kn po kvadratu iako je procijenjena vrijednost bila 6.940 kn'

 Emica Elvedji / CROPIX

Izgradnju novih kuća u poplavom opustošenoj Gunji država je izvođačima radova plaćala 12.750 kuna po četvornom metru. Nalaz ovlaštenog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina ING Ekspert iz Zagreba pokazao je, pak, procijenjenu vrijednost izgrađenih kuća na 6.940 kuna po kvadratu.

Javnost je o tome izvijestio Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja, koja je nedavno naručila spomenutu procjenu, a nakon što se u javnosti ponovno otvorilo pitanje obnove poplavom poharane Cvelferije u kojem je meta bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, inače trenutni favorit u utrci za gradonačelnika Zagreba. S obzirom da je obnovu osobno vodila i koordinirala, Mrak-Taritaš sada se proziva za skupo plaćene radove, koji se navodno ne mogu ekonomski i građevinski opravdati. Doduše, ona je, očitujući se na navedenu problematiku, priznala da je izvođačima plaćano 12.750 kuna po kvadratu, što je bilo u skladu s posebnim zakonom o obnovi Cvelferije, a prema kojem je nakon prikupljanja ponuda odabrana srednja vrijednost ponuda građevinskih tvrtki.

Gunja,010417
Nacelnik Gunje Hrvoje Lucic na konferenciji za novinare prozvao je bivsu ministricu Anku Mrak Taritas za precjenjenu obnovu Gunje. Smatra da su se obiteljske kuce mogle obnoviti za puno manje novaca. Na fotografiji: Nalazi koji potvrdjuju stvarnu cijenu obnove obiteljskih kuca 
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

- O ovome se pričalo i za vrijeme obnove, ali nikada nismo imali niti jedan službeni podatak. Nebrojeno puta tražio sam od Ministarstva troškovnike i uvid u vrijednost izvedenih radova, ali nikada mi to nisu htjeli dati. Doduše, moja je greška što to nisam učinio pismenim putem, nego usmeno. No, kada je sada ponovno krenula priča o tome, koja je prisnažena time da sam ja, kao načelnik, tu uzeo neki novac odlučio sam tražiti službenu procjenu izvedenih radova. Rezultat je takav da pokazuje očit nesrazmjer, rekao je Lucić, koji je nalaz procjenitelja dobio prije dva dana i odlučio ga podijeliti s javnosti, a proslijedit će ga i nadležnim pravosudnim institucijama od kojih očekuje žurno postupanje po ovom pitanju.

- Razlika je ogromna i to treba ispitati. Radove je na natječaju dobilo 20 tvrtki, od kojih se neke nikada nisu pojavile u Gunji, nego su angažirale podizvođače. Nitko ne zna koliko su oni plaćali te podizvođače, ali znam da sam za vrijeme obnove i izgradnje često puta na sastancima s Ministarstvom govorio da ti podizvođači rade s lošijim materijalima kako bi se uklopili u cijenu te da angažiraju ljude na crno. Odgovorili bi mi da sve prijavim tadašnjem ministru Mrsiću i inspektoratima, ali i da će to produžiti radove. Mi u Općini ni danas ne znamo koliko je kuća izgrađeno, koliko je obnovljeno, koliko je ljudi dobilo po 70.000, a koliko po 40.000 kuna, niti imamo ikakvu dokumentaciju, a mene se proziva, kazao je Lucić, koji je inače član stranke Milana Bandića, pa se logičnim nametnulo pitanje čini li on ovo kako bi pomogao svom stranačkom šefu u utrci za novi mandat na čelu Zagreba.

Gunja,010417
Nacelnik Gunje Hrvoje Lucic na konferenciji za novinare prozvao je bivsu ministricu Anku Mrak Taritas za precjenjenu obnovu Gunje. Smatra da su se obiteljske kuce mogle obnoviti za puno manje novaca. Na fotografiji: Nacelnik Gunje Hrvoje Lucic
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

- To nema veze s Bandićem, nego sa mnom. Radi se o mojoj koži i mome ugledu i procjenu sam naručio da bih skinuo ljagu sa svoga imena, jer se priča da sam uzeo novac što nema veze s istinom i zdravim razumom, istaknuo je Lucić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:28