OREPIĆEVI RAZLOZI

NAČELNIK PN USKOKA SAMO JE PRVI U NIZU Otkrivamo zašto je smijenjen Bertina i koji će još šefovi policije morati otići za njim

Nove smjene u vrhu policije, otkriva nam izbor iz Mosta, uslijedit će vrlo brzo...
 Ivan Klindić/CROPIX

Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK), Marijo Bertina, prvi je policijski rukovoditelj čiju je smjenu potpisao ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Smjena će, kako nam to prenosi izvor iz Mosta blizak ministru Orepiću, biti još, a uslijedit će vrlo brzo, i to već krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Kome će se idućem ministar policije zahvaliti na suradnji naš sugovornik ne želi otkriti, no izvjesno je da će Ravnateljstvo policije dobiti novog glavnog ravnatelja policije, te da će doći do promjene na ključnim funkcijama kao što su šef kriminalističke policije, temeljne policije. Moguće su promjene i na čelu Ureda za osiguranje i drugima. Paralelno sa smjenama ministar Orepić priprema novi ustroj koji će se znati do uskrsnih praznika.

Naš sugovornik kaže da je iz HDZ-a bilo snažnih pritisaka da se smijeni Bertinu. Jedan od razloga zbog kojih se to traži prije svega je to što je riječ o osobi od osobnog povjerenja bivšeg SDP-ova ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, a riječ je o čelniku jednog od najmoćnijih policijskih tijela. PNUSKOK provodi najvažnije istrage, a pritom se može služiti i najširom lepezom istražnih metoda, od praćenja, prisluškivanja, provjera bankovnih računa, poreznih kartica...

Drugi, još važniji razlog zbog kojeg je HDZ tražio smjenu šefa PNUSKOK-a je to što smatraju da se bavio politički motiviranim istragama u kojima su mu na meti bili HDZ-ovci. Jedan od takvih slučajeva je kriminalističko istraživanje gradonačelnice Knina Josipe Rimac, čiji kazneni progon Državno odvjetništvo nije prihvatilo.

Nezadovoljstvo predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade kadrovskom politikom koju vodi Orepić uvelike je motivirano i slučajem glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, čiji će diplomski rad ponovno preispitivati Policijska akademija, te iznova donositi odluku o njegovu poništenju zbog prepisivanja. Zbog toga je pritisak da se smijeni i načelnika Policijske akademije Želimira Radmilovića.

U Mostu tvrde da pritisci iz HDZ-a nisu presudili u smjeni Marija Bertine, nego su se razlozi zbog kojih se Orepić odlučio na taj potez poklopili s Karamarkovim zahtjevima. Naš sugovornik tvrdi da je ministar potpisao razrješenje Bertine iz više razloga, a jedan od njih je i curenje informacija iz PNUSKOK-a.

Konkretan povod je istraga protiv Slavka Linića koji je u vrijeme stranačkih obračuna u SDP-u bio pod obradom zbog optužbe da je preko pokćerke prao novac u SAD-u. Premda je izvor bio najniže kategorije, imao je oznaku X koja znači da se informacija prima na znanje i pohranjuje, ali se na temelju nje ne otvara kriminalističko istraživanje, PNUSKOK je angažirao Ured za sprječavanje pranja novca i FBI, a pritom je to činio bez koordinacije i naputaka Državnog odvjetništva.

Orepiću smeta i činjenica da su dokumenti o tome slučaju završavali u medijima i opet služili za razračunavanja u SDP-u. Premda u Mostu ne žele otvarati tu temu, činjenica je da je Orepić po preuzimanju MUP-a poduzeo mjere kako bi utvrdio što je s informacijama koje su u vrijeme predizborne kampanje i pregovora o formiranju nove Vlade dolazile do njih i prema kojima je policija uhodila čelnika Mosta Božu Petrova, a moguće i još neke čelne ljude Mosta.

Ne bi trebalo isključiti da je upravo to jedan od glavnih motiva zbog kojih je Orepić potpisao razrješenje šefa PNUSKOK-a, tim prije što je odmah po dolasku u MUP jasno dao do znanja da želi preuzeti punu odgovornost nad policijom i biti jedini gazda u MUP-u ili će se zahvaliti na dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:14