NABAVA NAFTE POD POVEĆALOM USKOKA

Nafta je BEZ RAZLOGA kupovana preko posrednika: Je li provizija išla u CRNI FOND HDZ-a?

U to je vrijeme taj potez bio vrlo čudan jer je INA naftu kupovala izravno od velikih svjetskih tvrtki
 Suradnik13 / Wikimedia

ZAGREB - Državno odvjetništvo već više od dvije godine istražuje zašto je Ina kupovala naftu od slovenske tvrtke Salbatring International kojoj je na čelu slovenski poduzetnik albanskog podrijetla Hetem Ramadani. U istrazi se pokušava utvrditi je li dio provizije koja je isplaćena Ramadaniju zapravo preusmjeren u crne fondove HDZ-a, Ivi Sanderu te određenim pojedincima u Ini, saznaje Jutarnji list.

USKOK ponovno u Ini: Istražuju kako je izgubljeno 1,5 MILIJARDI KUNA u trgovini naftom 2008. godine

DORH je u ponedjeljak oko 10.30 sati u Inu uputio upitnik na tri stranice u kojemu je oko 50 pitanja o nabavi nafte i naftnih derivata tijekom 2008. i 2009. Upravo u vrijeme kada je Ina naftu kupovala od spomenute slovenske kompanije.

Kakva je uloga MOL-a?

Jutarnji list imao je uvid u taj dokument u kojem se od Uprave Ine vrlo detaljno traže sve cijene i količine te lokacije nabave naftnih derivata. Iz dokumenata je jasno da su službenici DORH-a dosad vrlo detaljno istražili na koji je način Ina u navedenom razdoblju kupovala naftu i naftne derivate i sada zapravo samo traže službenu potvrdu svojih informacija. Prema dostupnim informacijama, istragom DORH-a obuhvaćeni su svi koji su u Ini sudjelovali u kupnji nafte. Među ostalima i Jozo Petrović, član Uprave Ine do veljače 2011., koji je u tvrtki bio zadužen za nabavu nafte. Istražitelji također pokušavaju utvrditi kakva je bila uloga MOL-a u tom poslu. Ina je ugovor o nabavi nafte i naftnih derivata sa slovenskom tvrtkom Salbatring International potpisala u siječnju 2006.

Čudan potez

U to je vrijeme taj potez bio vrlo čudan jer je domaća kompanija naftu kupovala izravno od velikih svjetskih tvrtki - Litasco, Glencore ili Vitol. S obzirom na to da je Salbatring International samo posrednik u ovom poslu, najvjerojatnije je naftu nabavljao od tvrtki s kojima je Ina raskinula ugovore. Budući da se između Ine i starih dobavljača pojavio novi posrednik, njegova je provizija u konačnici zasigurno povećala cijenu nafte.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:40