GOSPODARI FINANCIJA

NAJBOGATIJI SDP-ovci NA VLASTI: Imovina Šegonovih vrijedi najmanje 60 milijuna kuna: Imaju luksuzni hotel, stanove, vinograde

Bračni par Šegon, Branko i Ivna, najmoćniji su par u svijetu državnih financija - Branko je pomoćnik ministra financija Slavka Linića zadužen za poreze, dok je Ivna članica Uprave Fine, a istodobno su i najimućniji SDP-ovi dužnosnici. Financijski su “teški” više od 60 milijuna kuna. Supružnici Šegon zajedno s trojicom sinova, Tonijem, Goranom i Ivom, suvlasnici su tvrtke Facta Vera koja posjeduje luksuzni hotel Korkyra u Veloj Luci na otoku Korčuli, zatim zgradu od oko 250 četvornih metara u kojoj je nekad bila Dalmatinska plovidba, restoran na otoku Proizdu, koji imaju u najmu na 30 godina, te ogromnu kuću s apartmanima u Veloj Luci, kao i poslovne prostore u Zagrebu.

Supružnici osobno posjeduju, kako je pomoćnik ministra Šegon naveo u imovinskoj kartici, tri stana, dva u Zagrebu i jedan u Splitu. A i njihovi sinovi vlasnici su zagrebačkih stanova.

U Vrgorcu imaju voćnjak i vinograd, a u Veloj Luci maslinik. Branko Šegon uštedio je 6000 eura, a njegova supruga Ivna 100.000 eura. Imaju i kredite, Ivna Šegon jedan od 50.000 eura podignut 1998. godina na 15 godina u Zagrebačkoj banci, a Branko Šegon je u Hypo banci posudio 91.000 eura 1999. godine na 25 godina.

U kartici je Šegon naveo ukupna primanja dužnosnika i bračnog druga za 2011. na godišnjoj razini u neto iznosu od 323.600 kuna.

Obiteljski biznis, priča Linićev pomoćnik Branko Šegon, podigli su na kući s apartmanima.

Studij kriminalistike

- Supruga je preuzela na doživotno uzdržavanje tetu koja nam je prepisala tu kuću. To nam je bio početni kapital - objašnjava Šegon, koji je u državnoj upravi radio 14 godina. Nakon stručnog studija kriminalistike, kao pravnik kriminalist, od 1978. do 1987. radio je kao tržišni inspektor i šef inspektorata u općini Omiš. Napredovao je 1988. kad je u Ministarstvu unutarnjih poslova imenovan načelnikom za gospodarski i organizirani kriminalitet splitske policije.

Iz tog vremena prijatelj je i kolega, kaže, s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Danas kad se sretnu uvijek se prisjete vremena kad nije bilo lako doći do kave, banana.

Kasnije je Šegon postao linijski inspektor za financijske institucije u Odjelu gospodarskog kriminaliteta MUP-a te glavni analitičar za gospodarski kriminalitet u sektoru krim policije MUP-a koji je ostao sve do 1993.

- Tih 90-ih financijska situacija nije bila dobra. I supruga Ivna i ja radili smo u državnoj službi, a imali troje djece. Rekao sam tada ženi da netko od nas mora u privatni biznis - prisjeća se Šegon.

Ubrzo se zaposlio u tvrtki Nautilus zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića, nekadašnjeg savjetnika Hypo Banke. Zrilića, pak, prate razne afere - od one o povezanosti s Günterom Striedingerom, bivšim članom uprave Hypo banke, preko bliskih odnosa s bivšim HDZ-ovim ministrom Božidarom Kalmetom, do poslova s Vladimirom Zagorcem. Zrilić je nekad bio član Uprave u bivšem Folijaplastu, danas Aluflexpacku.

Biznis s nekretninama

- Znam ga više od 30 godina. Nautilus je bila izdvojena tvrtka koja se bavila proizvodnjom samoljepljivih traka. Kasnije kad sam otišao, Zrilić se okrenuo biznisu s nekretninama, ali sada, kad sam ja tu gdje jesam, on će gore proći - kaže pomalo u šali Šegon, ali odmah dodaje da na sadašnjoj poziciji mora biti oprezan te posebno strog prema onima zbog kojih ga se može prozivati.

- Nisam u ovo ušao iz interesa. Danas sam financijski neovisan. Ne može me nitko kupiti ni autima ni ženama ni novcem. Ušao sam u ovo jer želim pri zalazu karijere pomoći Slavku Liniću i ovoj vladi vlastitim znanjem i iskustvom. Ušao sam u ovo iz javnog interesa - priča Šegon, koji je uvjeren da će Vlada do kraja godine zaustaviti negativan trend te krenuti prema oporavku.

Ministra Linića upoznao je preko SDP-a u koji se učlanio 2003., a zbližili su se posredstvom Šegonove supruge Ivne koja je u Vladu došla krajem 90-ih s Borislavom Škegrom. U Finu je prešla 2012. s funkcije savjetnice potpredsjednika Vlade za gospodastvo.

- Svima je bila savjetnica: Škegri, Liniću, Hebrangu, Polančecu, Čobankoviću, pa i Šukeru - prisjeća se Šegon, koji je nakon devet godina u Zrilićevoj tvrtki odlučio pokrenuti vlastiti biznis.

- Nisam bio više ni mlad ni star, a želio sam nešto pokušati. Supruga mi je rekla da nisam normalan, ali morao sam probati. Biznis je uvijek rizik - objašnjava Šegon.

Tvrtku Facta Vera osnovao je 2002., a glavna joj je djelatnost turizam i ugostiteljstvo. Danas je Šegon posao u potpunosti prepustio sinovima: Toni je direktor, Ivo je zadužen za prodaju i marketing, a svoja zaduženja ima i Goran.

- Tvrtka je 2008. kupila sto posto udjela tvrtke Sun Corporation. Ta tvrtka u svojem je sastavu imala devastirani hotel, zgradu te ugovor o 30-godišnjem najmu restorana na Proizdu. Taj su ugovor sklopili još 1997. prijašnji vlasnici Sun Corporationa - objašnjava Brankov sin Toni Šegon, direktor tvrtke.

Preuređeni hotel

Obitelj Šegon ukupno je u kupnju 100 posto udjela tvrtke Sun Corporationa, kao i u obnovu hotela Korkyra, uložila oko 50 milijuna kuna, i to 20 milijuna kuna za kupovinu udjela tvrtke te 30 milijuna kuna za uređenje.

- Navedene financijske obveze se, kao i do sada, vraćaju iz redovnog poslovanja tvrtka - govori direktor Šegon.

Hotel Korkyra počeo je s radom 2010., a na samom otvorenju pojavili su se tada vladajući HDZ-ovci, bivši ministar financija Ivan Šuker te bivši glavni tajnik stranke Branko Bačić.

Porijeklom iz Vele Luke

- Ali oduvijek sam SDP -ovac - ističe Branko Šegon. Njegova supruga porijeklom je iz Vele Luke pa su zato onamo odlučili investirati.

Upravljačka prava u tvrtki Šegon je danas prenio na sinove.

- Krize još nije bilo kad smo u to kretali, ali danas, mislim, nema šanse da bih ušao u to da sam znao što nas čeka. Nadam se da će taj posao preživjeti sve potrese jer ako to propade, mrtav sam čovjek. Kad bi sve sutra puklo, nakon 40 godina staža ostali bismo bez svega - povjerava se Šegon.

Prvi i glavni projekt tvrtke bio je upravo hotel Korkyra.

- Hotel je preuređen na razinu četiri zvijezdice, a u zgradi plovidbe nalaze se uredi za potrebe hotela - objašnjava sin Šegon. Preuređenje hotela Šegonovi su financirali kreditima Hypo banke s kojom ih povezuju i zabilježbe na njihove privatne zagrebačke stanove zbog milijunskih kreditnih zaduženja tvrtke Facta Vera.

Riječ je o nekoliko kredita pa su na privatni stan Branka Šegona, kao i druge nekretnine u vlasništvu tvrtke, stavljene zabilježbe u zemljišnim knjigama. Iz njih je vidljivo je da se radi o većim kreditima od: 2,4 milijuna eura iz 2009., 850 tisuća eura te 400 tisuća eura, pa u 2012. podižu dva nova kredita od 15,6 milijuna kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, i još jedan u tom istom iznosu kod Hypo Banke. Facta Vera ima temeljni kapital u iznosu od 1,4 milijuna kuna, dok tvrtka Sun Corporation, čiji je osnivač Facta Vera, ima osam milijuna kuna temeljnog kapitala. Facta Vera je 2011. ostvarila ukupni prihod od 6,4 milijuna kuna, što je pad prihoda u odnosu na godinu ranije, kada je ostvarila prihode od 6,9 milijuna kuna. No, 2012. godine, ističe Toni Šegon, prihodi su porasli za 30 posto, odnosno za osam milijuna kuna.

Dugoročni kredit

Unatoč tome, prošle dvije godine poslovali su s neto dobiti: u 2011. ostvarena je dobit u iznosu od 42.200 kuna. Tvrtka je 2011. zapošljavala 38 radnika. No, upitno je kako će tvrtka vraćati dugoročni kredit, a i kratkoročne obveze, jer su normalni prihodi, a i troškovi, gotovo identični. Ukupno je tvrtka opterećena s obvezama od gotovo 50 milijuna kuna.

- Sinovi se sada s time moraju nositi. Uvjeren sam da će uspjeti. Glavno je da nema dugova ni prema državi ni zaspolenicima - govori Branko Šegon.

Druga tvrtka u kojoj Šegon, kako navodi u imovinskoj kartici, posjeduje 25 posto udjela je Trident centar. U toj tvrtki 2011. je ostvaren gubitak od 145.800 kuna.

- Ronilački centar je zatvoren 2009. Sve obaveze su podmirene i Trident nema dugovanja - kaže Toni Šegon.

Njegov otac objašnjava kako im posao ne ide lako.

- U Hrvatskoj će ti sve oprostiti osim uspjeha. Ranije su pričali je li to Šukerovo, danas se pitaju je li to Linićevo?! - kaže Branko Šegon, koji je svjestan da će se promjene koje njegova vlada želi provesti odraziti i na njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 03:58