NOVI KALENDAR

NAJDULJI ODMOR U EU IMAT ĆE NAŠI ĐACI Ovako izgleda školski kalendar za iduću godinu

Nastava će sljedeće godine završiti 10. lipnja, šest dana ranije nego ove godine
 Goran Mehkek/CROPIX

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je kalendar nove školske godine zahvaljujući kojemu će učenici i prosvjetari završiti s nastavom prije nego što je bila praksa u prošlih sedam godina. Novost su i tjedan dana raniji proljetni praznici.

Po novome kalendaru, školska godina 2015./16. počinje 7. rujna i završava 10. lipnja. U protekle 23 godine tako rani početak dogodio se svega jednom - u školskoj godini 2008./09. Tekuća školska godina završava primjerice 16. lipnja.

Popravni ispiti

- Osim što ide u prilog pripremi turističke sezone, rani završetak školske godine omogućava da se veliki ispiti na državnoj maturi ne preklapaju s nastavom. Dugoročni je interes da se svi ispiti državne mature polažu po završetku školske godine, kažu u Ministarstvu.

Početak školske godine poklapa se s praksom početka nastave u prvome ponedjeljku rujna, uz izuzetak tekuće godine, kad je nastava počela drugoga ponedjeljka u rujnu.

- Ovime ostavljamo dovoljno vremena za provedbu popravnih ispita u jesenskom roku u osnovnoj i srednjoj školi, provedbu e-upisa u jesenskom roku u srednju školu, provedbu mature u jesenskom ispitnom roku, kažu u Ministarstvu.

Dok se zimski praznici po novome kalendaru poklapaju s ovom školskom godinom (razlika je u danu manje, jer traju od 24. prosinca do 8. siječnja), proljetni su praznici pomaknuti tjedan unaprijed.

Rani proljetni praznici

Oni će trajati od 21. do 24. ožujka (ovogodišnji počinju tek 30. ožujka i traju do 3. travnja) pa će iduće godine školarci imati najranije proljetne praznike u zadnjih osam godina. Bit će zakinuti na blagdan Svih svetih koji iduće godine “pada” u nedjelju pa nema slobodnih dana. Unatoč ranijem završetku školske godine, broj radnih dana jednak je ovogodišnjima pa će učenici u klupama provesti 180 dana, tj. 36 radnih tjedana, pri čemu polugodišta traju različito - prvo ima 15, a drugo 21 tjedan. Maturantima godina traje 163 nastavna dana, ili 33 tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:24