ISIS: UBILI SMO SALOPEKA

NAJMOĆNIJE SVJETSKE SILE UZ HRVATSKU 'Amerika stoji rame uz rame s vama. Zbog ovog zločina suosjećamo sa svim Hrvatima'

 AFP

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u priopćenju je snažno osudio vijest o navodnom ubojstvu hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

'Ako su ova izvješća točna, najsnažnije osuđujem navodno brutalno ubojstvo hrvatskog građanina Tomislava Salopeka od strane ISIL-a u Egiptu', navodi Hammond u priopćenju.

'Moje misli i suosjećanje su s njegovom obitelji, kolegama i s cijelim hrvatskim narodom. Britanija će biti uz Egipat i Hrvatsku u nastavku protivljenja ovom nečovječnom tipu terorizma', naveo je još Hammond.

Podršku Hrvatskoj dale su i Sjedinjene Američke Države. Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu u priopćenju je navelo da su 'duboko uznemireni izvješćima o ubojstvu hrvatskog građanina Tomislava Salopeka'.

'Naše su misli s njegovom obitelji, prijateljima i hrvatskim narodom. Ako vijest bude potvrđena, ubojstvo gospodina Salopeka bit će zapanjujući zločin koji predstavlja samu srž ISIL-ove ekstremističke agende. Snažno osuđujemo brutalnost prema nevinim žrtvama diljem Bliskog istoka', navodi se u priopćenju.

'Sjedinjene Države stoje rame uz rame s Hrvatskom i svim našim partnerima u borbi protiv terorizma', kažu još u američkoj ambasadi u Zagrebu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo izvješća o ubojstvu Tomislava Salopeka. 'Ovaj gnjusan čin iznova pokazuje da je fanatična ideologija ISIS-a prijetnja svima nama', navode u Berlinu i napominju da će Njemačka, u suradnji s međunarodnim partnerima, nastaviti činiti sve što je moguće da suzbije ISIS, 'ne samo vojno, nego iznad svega politički'.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u srijedu navečer izrazio je solidarnost s hrvatskom vladom i narodom te obitelji Tomislava Salopeka.

'Užasnut sam vijestima da je teroristička skupina objavila da je smaknula hrvatskog taoca. Ukoliko se potvrdi to prezira vrijedno umorstvo još će se jednom potvrditi kukavička i barbarska priroda te terorističke organizacije. Izražavam solidarnost s hrvatskom vladom i narodom kao i obitelji gospodina Salopeka', navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici francuskog ministastva vanjskih poslova.

'Francuska osuđuje sve oblike terorizma i stoji uz Hrvatsku i Egipat u borbi protiv te pošasti', dodaje se.

Salopek je u Egiptu radio za francusku tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:02