OBITELJ U SUZAMA

'NAJTEŽE JE PROBLEME SAKRITI OD KĆERI...' Tužna priča radničke obitelji iz 3. maja: 'I ja i supruga ostali smo bez plaće...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.08.2018. u 11:35

Rijeka, 240818.
Treci dana strajka radnika brodgradilista 3. maj. Odrzan skup radnika na kojem se radnicima obratio predsjednik uprave Maksimilijan Percan.
Na fotografiji: radnici.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Rijeka, 24.8.2018. Radnici brodogradilišta 3. maj na treći dan štrajka zbog neisplate plaća

Kako preživjeti mjesec bez plaće, pita se oko 4.500 radnika Uljanik grupe. Računi i krediti dolaze na naplatu, a novca nema. Velik izdatak mnogim obiteljima je i nova školska godina. Nova TV posjetila je obitelj Govi koja nije ostala bez jedne, već dvije plaće jer oboje supružnika radi u riječkom brodogradilištu 3. maj, koje je u sastavu Uljanik grupe.

U tročlanoj obitelji Govi, i otac Alberto i majka Tatjana rade u 3. maju. Preživjeti mjesec je teško jer ostali su bez obje plaće.

- Bio sam sad na godišnjem 15 dana i hoćete da vam kažem kako sam izašao na kraj ovaj mjesec? Ja sam platio račune, ali tako što sam radio na crno - rekao je iskreno Alberto Govi.

Što će biti idući mjesec, ne znaju. S plaćom je život, kažu, težak, a bez nje nemoguć.

- Uz kredit, uz režije što trošimo na prehranu, na benzin da bismo došli do posla, minimalno nam treba 5.500 do 6.000 kuna i to je skromno jer u to ulaze i krediti i režije - kaže Tatjana.

A novi izdaci stižu. Uskoro će i škola, s knjigama su se, kažu, "snašli". Najteže je probleme sakriti od kćeri.

- Kjari nije teško objasniti zato što je razumno dijete i shvaća situaciju. Bit će bolje valjda - priča Alberto, kojega su, baš kao i suprugu Tatjanu, tijekom snimanja televizijskoj priloga obuzele emocije te su i zaplakali.

Bez obzira na tešku situaciju Kjara je ipak proslavila 13. rođendan. Skromno, uz pomoć ostatka obitelji.

- Baka i dida su uskočili i teta je uskočila. Teško je kad vidiš da je djetetu teško, ali da je zadovoljna što je uspjela sa svojim najbližima proslaviti. Mislim da je svakom roditelju najteže kad mu je dijete u pitanju - govori Tatjana.

Alberto, Tatjana i Kjara vjeruju kako će njihovim problemima uskoro doći kraj. Sve nade polažu u ponedjeljak kada tata Alberto zajedno sa svojim kolegama po rješenje odlazi na Markov trg, piše Dnevnik.hr.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo