AKCIJA BORANKA

NAJVEĆA AKCIJA POŠUMLJIVANJA IKAD ORGANIZIRANA U HRVATSKOJ Na opožarenim područjima u Dalmaciji posađeno više od 60.000 stabala

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2019. u 19:16

Split, 290918.
Na obroncima Sitna Gornjeg danas je pocela prva akcija posumljavanja opozarenih podrucja Dalmacije u sklopu projekta Boranka. Sadnice borova je sadilo preko 300 volontera i izvidjaca.
Na fotografiji: volonteri sade borove.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

U akciji Boranka, koja je lani počela na opožarenim područjima u okolici Splita, Solina i Zadra, do sada je u dvije akcijske sezone posađeno više od 60.000 novih stabala, a u akciji je sudjelovalo više od 6.000 volontera iz cijele Hrvatske.

Glavni koordinator akcije Dan Špicer najavio je u ponedjeljak kako će ovogodišnja Boranka završiti sljedećeg vikenda zasađivanjem novih stabala na opožarenim područjima u okolici Makarske.

Istaknuo je i kako su počele pripreme za Boranku u 2020. godini.

Izvijestio je da je prošlog vikenda na opožarenim područjima u okolici Zadra 800 volontera zasadilo oko 10.000 novih stabala, a u prethodne tri ovogodišnje akcije pošumljavana su požarišta u okolici Splita i Solina.

Uz akcije pošumljavanja kroz Boranku se održavaju i edukacije u osnovnim školama, gdje stručnjaci iz Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednica, Hrvatskih šuma, Ravnateljstva civilne zaštite i Crvenog križa kroz interaktivne radionice djecu uče o važnosti šuma, zaštiti okoliša i učinku klimatskih promjena.

Akcija Boranka je najveća akcija pošumljavanja ikad organizirana u Hrvatskoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo