DRUŠTVENA IMOVINA

Nakon obnove hotela u njima će posao dobiti 3000 radnika

Ministarstvo državne imovine je zaprimilo za 15 odmarališta čak 362 ponude, a za 12 objekata su ponude i prihvaćene
 CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić danas će potpisati 12 ugovora o zakupu bivših odmarališta na Jadranu koja su za vrijeme Jugoslavije koristili radnici tvrtki iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a koja ni danas, 28 godina nakon raspada bivše države, nemaju riješene imovinsko-pravne odnose i u zemljišnim su knjigama upisana kao društveno vlasništvo i općenarodna imovina.

Natječaj, koji je bio raspisan 10. studenog prošle godine, srušio je sve rekorde, ali i izazvao pobunu u susjednim državama. Ministarstvo državne imovine dobilo je za 15 odmarališta čak 362 ponude, a za njih 12 su i prihvaćene. Početna godišnja cijena zakupa za tih 12 odmarališta bila je 752.800 kuna, no nakon što je povjerenstvo pregledalo sve ponude, država će godišnje samo od zakupa tih prostora uprihoditi ukupno više od 4 milijuna kuna. Iz Ministarstva državne imovine napominju da je riječ o investicijama od 300 do 400 milijuna kuna, gdje će se zaposliti do 3000 ljudi.

Brojne ponude

Najviše interesa izazvalo je bivše odmaralište Valter Perić u Gradcu, u kojem su se prije 90-ih odmarali radnici Elektroprivrede BiH. Za ovo odmaralište stiglo je čak 65 ponuda, a najpovoljnija je bila ona lokalne tvrtke Valjak, koja će godišnje plaćati 250.150 kuna zakupnine, s time da je početna cijena bila samo 7360 kuna. Tvrtka je osnovana u tu svrhu 22. studenog prošle godine, a jedan od vlasnika je Stjepan Milišić, koji u tom dalmatinskom mjestu ima obiteljski hotel Marco Polo. Riječ je o mladom biznismenu koji se kao 15-godišnjak s ocem vratio iz Švedske, gdje se rodio i gdje je odrastao. Njegov pokojni otac otvorio je Marco Polo kao jedan od prvih obiteljskih hotela na Jadranu.

Zanimljiva je i priča o bivšem odmaralištu Đuro Salaj, koje su također koristili radnici iz BiH. Riječ je o zdanju od pet katova, 20 metara od mora, koje se prostire na više od 6300 četvornih metara. Od 16 ponuda, najpovoljnija je bila ona turističke agencije iz Dubrovnika, W Touristic, koja će godišnji najam plaćati 455.555 kuna, a kako doznajemo, tamo se planira hotel za starije goste veće platežne moći. Naime, vlasnik agencije Akkan Mahmut u Dubrovniku organizira sedmodnevne ture za stariju i bogatu klijentelu izvan turističke sezone, posebno iz Helsinkija, Stockholma, Kopenhagena i Münchena. Specijalizirali su se za takav projekt, osmišljen za idućih deset godina. Budući da im nedostaje smještaja, u Gradcu će graditi svoj hotel.

Objekt Partizan

Velik interes investitora izazvao je i oglas za bivše odmaralište Partizan u Biogradu. Riječ je o zgradi u centru koja se prostire na više od 9000 kvadrata, a najpovoljniju ponudu, od 761.000 kuna, što je i najveća ukupna ponuda, dala je tvrtka T.P.M. Vrlika. Riječ je o tvrtki kćeri poznatog Jedinstva iz Krapine, vlasnika Josipa Mihalića, koji je 2017. prvi put iz proizvodnje kontejnera zakoračio u turističku branšu i u Biogradu za 13 milijuna kuna kupio hotel od Veleučilišta Baltazar.

Odmarališta koja su koristili radnici Željeznica BiH u Gradcu također su našla svoje investitore. Tako je bivše odmaralište Trgovci, površine 1540 četvornih metara s početnom cijenom zakupa od 30.800 kuna, dobila tvrtka Hit Dalmatia za 272.630 kuna, Vilu Bosanka površine 1431 četvorni metar za 154.986 kuna dobila je Panacea iz Žrnovnice, a Saobraćajce, površine veće od 3500 kvadrata, dobila je turistička agencija Pratum za 273.000 kuna. Bivše odmaralište H2O u Gradcu dobila je krapinska tvrtka Magor za 229.900 kuna, a Mostarce turistička agencija Antodo za 321.000 kuna.

Tvrtka Zagorje - Betoni iz Zagreba, koja se bavi proizvodnjom betona, za 250.000 kuna dobila je bivši restoran Gradac, dok je bivše odmaralište Robne kuće Beograd dobio sadašnji mirni posjednik Hotela Sunce, tvrtka Sonnen klar, za 420.000 kuna. Bivše odmaralište tvrtke Pionir Sombor na Rabu dobila je bosanskohercegovačka tvrtka Promark gradnja iz Metkovića za 100.000 kuna, a jedna od većih ponuda stigla je i za bivše odmaralište Hotel Novi Sad u Igranama, i to od tvrtke Mediteran gradnja iz Mokošice, koja će godišnji zakup plaćati više od 600.000 kuna.

Zakupci se obvezuju ugovorom započeti turističko-ugostiteljsku djelatnost u roku od tri, iznimno četiri godine, a u tom će razdoblju plaćati pola zakupnine. Ugovor se sklapa na 30 godina i korisnici se u potpunosti odriču prava vlasništva na temelju dosjelosti, kao i prava da potražuju naknadu za uložena sredstva s bilo koje osnove, a u slučaju da se u tom razdoblju pravno utvrdi pravi vlasnik nekretnine, onda taj vlasnik postaje zakupodavac i zakupnina ide njemu.

Time se država štiti od mogućih tužbi koje bi mogle uslijediti u susjednim državama, koje su se već pobunile da Hrvatska otima njihovu imovinu. S druge strane, dok Hrvatska tu imovinu samo daje u zakup, u BiH se imovina naših tvrtki rasprodaje, a tamošnji sudovi odbacuju tužbe domaćih tvrtki.

Idući tjedan novi natječaj za odmarališta poduzeća iz BiH

Idući bi se tjedan trebao otvoriti i novi natječaj za odmarališta, između ostalih i za bivša odmaralište Elektrodistribucije BiH i Elektropreduzeća Valter Perić BiH u Preku na Ugljanu, za zgradu odmarališta u mjestu Novigrad te za odmaralište Zavoda za djecu i omladinu iz Višegrada u Podgori.

Dvije ponude na ovom natječaju nisu prihvaćene jer se rješava pitanje mirnog posjednika, a bivše dječje odmaralište Općine Vračar u Slanome ipak neće ići u zakup jer se Općina javila i priopćila da bi joj taj prostor mogao poslužiti kao dječji vrtić.

Natječaj je raspisan na temelju novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji u članku 71. definira da Ministarstvo do sklapanja međunarodnog ugovora ili donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja može dati u višegodišnji zakup do najviše 30 godina nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao društveno vlasništvo ili općenarodna imovina s pravom korištenja subjekata koji u RH nemaju sjedište i pravnu osobnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:31