BROJNE PROMETNICE ZATVORENE

NAKON ORKANSKOG VJETRA, SLIJEDE NOVE BRIGE Vodostaji diljem Hrvatske u naglom su porastu, očekuju se i poplave, situacija je ponegdje već dramatična

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2019. u 00:03

Screenshot / Facebook

 

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se u utorak tijekom dana, no na gornjem toku rijeke Korane i u ponedjeljak su snimljeni dramatični prizori. Selo Korana u općini Rakovica je pod vodom zbog čega su na teren izlazili vatrogasci. Iz poplavljenog turističkog naselja spasili su osmero turista, među kojima i dvoje djece, piše HRT. Mostovi su teško oštećeni zbog čega je komunikacija prekinuta. Poplavljene su i Baraćeve špilje, omiljena lokalna destinacija za turiste i dom 15 vrsta špiljske faune, od kojih su neke endemi.

Zbog intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu, a rastu i dalje, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su Hrvatske vode. Na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije moguće su bujične poplave.

 

Prema podacima objavljenim na stranici Hrvatskih voda Korana od poslijepodnevnih sati raste oko 20 cm na sat, a u Hrvatskoj Kostajnici brane se kuće, kojima prijeti Una, koja u posljednja 24 sata u prosjeku raste od šest do deset centimetara na sat. Od 170 cm koliko je izmjereno u nedjelju u 23 sata, vodostaj se popeo na 377 cm izmjerenih u 23 sata u ponedjeljak.

Zbog prebrzog rasta Une odustalo se od nasipa duž korita, no radnici brane najugroženije kuće. Na nekoliko lokacija u gradu opskrba pitkom vodom vrši se iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije. Trenutno su na snazi izvanredne mjere, a prijeđe li vodostaj 450 cm, na snagu će stupiti izvanredno stanje obrane od poplava. Vrh vodenog vala očekuje se u utorak navečer.

 

Ista se prognoza odnosi i na karlovačke rijeke, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 cm pa će obrana od poplave ostati na pripremnim mjerama, priopćeno je iz gradskog Stožera civilne zaštite.

Stožer poručuje građanima da je stanje na terenu pod kontrolom i da će obavještavati javnost o svim protupoplavnim aktivnostima.

Ipak, zaštita se priprema, pune se vreće s pijeskom, zatvaraju se otvori na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja. U utorak se planira podizanje protupoplavne barijere kojom bi se spriječilo izlijevanje Kupe na prometnicu D36.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra Hrvatskih voda, zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka, te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama. U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom dana postoji mogućnost poplavljivanja.

 

Rastu i vodostaji Save, a vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodenog vala u petak. U porastu su vodostaji u donjem toku rijeke Save zbog vremenske situacije u BiH, kao i u rijekama u Lici - Lici, Gackoj, Novčici.

Izvanredno stanje, prema grafikonima na stranici Hrvatskih voda, trenutno je samo u općini Sunja gdje je vodostaj rijeke Sunje dosegao 276 cm, no on je još od nedjelje isti.

Iza zagrebačkih vatrogasaca su rekordne 423 intervencije. Nakon više od 30 neprekidnih sati borbe s nedaćama koje je prouzročio olujni vjetar, pred njima su još deseci zadaća. Trenutno je 16 intervencija u tijeku, a još 27 najmanje ih čeka svoj red.

- Laka Vam noć. Naša bojimo se neće biti mirna..., napisali su u objavi na Facebooku.

- Nažalost, zagrebački vatrogasci su zbog današnjeg nevremena odradili rekordne 423 intervecije, 16 je u tijeku, a 27 čeka na svoj red. Hvala svim kolegama i službama na terenu, trudimo se svima pomoći..., dodali su.

 

Više prometnica u Slunju, Karlovcu i Ogulinu zatvoreno za promet zbog vode na kolniku

Zbog vode na kolniku u nekim dijelovima gradova Slunja, Karlovca i Ogulina promet je prekinut, te su za obranu od poplava pokrenute pripremne radnje, priopćeno je u ponedjeljak nakon večernje sjednice Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Zbog vode na cestama na području Karlovačke županije zatvorene su za promet dionice Furjan-Bogovolja na području Slunja, Zagorje-Desmerice te Vitunj-Turkovići kod Ogulina, Oštarije-Zagorje Modruško kod Josipdola, Janja Gora-Plavča Draga kod Plaškog, Mrežnički Varoš-Mrežnički Brig kod Duge Rese i Pontonski most u Zvečaju.

U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

 

HAK: Više cesta zatvoreno za sav promet

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga, državna cesta Obrovac-Gračac (DC27) i autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica, javio je HAK u 22 sata.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila) na: na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja,  autocesti A7 Draga-Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica.

Državna cesta Zagreb-Jastrebarsko (DC1) zatvorena je za sav promet u mjestu Donji Desinec, zbog stabla na cesti. Obilazak je lokalnim prometnicama.

Prekinut je promet državnom cestom Sisak-Sunja (DC224) u mjestu Blinjski Kut, zbog poplave.

Zbog odrona prekinut je promet Jadranskom magistralom (DC8) između Makarske i Ploča u mjestu Podgora. Obilazak za osobna vozila je: Makarska (DC8) – DC512 – Makarska - Gornji Tučepi – Ž6198 - Gornja Podgora – Podgora (D8), a za ostala vozila: Makarska (D8) – DC512 - Makarska – Ravča – DC62 – Vrgorac - Mali Prolog - ŽC6276 – Mali Prolog - Kobiljača – Kula (Eraci) - LC69086 – Kula (Eraci) - Karamatići - Rogotin (D8).

Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

Zbog srušenih stabala prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.

Zbog vjetra u prekidu su: trajektne linije Zadar (Gaženica) - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj, Prizna-Žigljen i Brestova-Porozina, katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka te brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo