STOP KORUPCIJI

Nakon pisanja Jutarnjeg reagirao ministar: 'Moramo stati na kraj korupciji na hrvatskim fakultetima!'

Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Profesori ne smiju od studenata tražiti da dođu na ispit sa njegovom knjigom i da to bude dokaz da je učio iz nje. Ocjena ovisi o znanju, a kvalitetan student se može pripremati iz više udžbenika, poručio je Jovanović

- Korupciji na fakultetima treba stati na kraj - kratko i jasno poručio je danas Željko Jovanović, ministar znanosti, sporta i obrazovanja vezano za na reakcije brojnih studenata koji su na inicijativu Jutarnjeg poslali svoja vlastita iskustva koja ukazuju na moguću korupciju, nepotizam i nepravilnosti na fakultetima u cijeloj državi.

Svim studentima koji su se žalili da kod nekih profesora moraju kupovati njihove knjige kako bi položili ispit, ministar je poručio sljedeće.

Studenti dojavljuju: ‘Ispit možemo položiti tek kada kupimo dvije profesoričine knjige za 400 kuna’

- To niste dužni činiti. Profesori ne smiju od studenata tražiti da dođu na ispit sa njegovom knjigom i da to bude dokaz da je učio iz nje. Ocjena ovisi o znanju, a kvalitetan student se može pripremati iz više udžbenika. Naravno, od profesora očekujem da napišu knjigu i udžbenik za kolegij koji predaju, jer ako to nisu u stanju, onda ne mogu ni biti profesori - rekao je Jovanović koji je svjestan da korupcije na Svečilištu ima.

Ispovijest o korupciji: Za 20 tisuća kuna kupila dva primjerka diplome i upis u radnu knjižicu!

Ministar ne može kažnjavati ni jednog profesora koji, kao uvjet za pristup ispitu, od studenata traži da kupe njegovu knjige te kako će o tome ovisiti i ocijena koju će dati, ali će svako tražiti da se svi na Sveučilištu ponašaju u skladu sa etičkim kodeksom.

- Naš najvažniji zadatak je da se korupcija iskorijeni u najvećoj mogućoj mjeri pogotovo u obrazovanju i zdravstvu zato što je jedno od glavni prava svih nas da imamo svi jednako dostupno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu - rekao je Jovanović.

Izdvajamo