SPORNI SLUŽBENIK

NAKON ŠTO JE JUTARNJI OBJAVIO ISPOVIJESTI GUGINIH JAMACA Ministarstvo provjerava informacije o brojnim dugovanjima specijalnog savjetnika ministra

 
Ante Gugo
 Nikša Stipaničev / CROPIX

I dok ministar gospodarstva Darko Horvat, kako nam je rečeno u njegovoj službi za odnose s javnošću, čeka da nadležne institucije provjere javno objavljene informacije o brojnim i dugogodišnjim dugovima njegova posebnog savjetnika za krizno i strateško komuniciranje Ante Guge, od tog ministarstva zatražili smo odgovor na pitanje tko je točno donio odluku o Guginu imenovanju na sadašnju dužnost.

Iako nam je u Uredu za odnose s javnošću ministarstva na početku rečeno da takve odluke donosi Vlada, nakon našeg inzistiranja na preciznijem odgovoru pojasnili su: “Sukladno članku 23, stavak 7 Zakona o Vladi RH rješenje o imenovanju posebnog savjetnika donio je ministar gospodarstva Darko Horvat nakon pribavljene suglasnosti predsjednika Vlade RH”. Dakle, Horvat ga je imenovao, a premijer Plenković se prethodno s tim suglasio.

“Izmišljotine”

Na dužnost posebnog savjetnika ministra Gugo je, odgovorili su nam iz Ministarstva, imenovan 19. studenoga prošle godine. Na pitanje koliko ga mjesečno plaćaju i na koji način s obzirom na to da su mu zbog nepodmirenih potraživanja računi blokirani, odgovorili su kako mu isplaćuju naknadu od 8.000 kuna mjesečno te da mu se dio toga iznosa (dvije trećine prosječne plaće u Hrvatskoj) sukladno Ovršnom zakonu isplaćuje na poseban račun ovršenika.

Jutarnji list je 29. siječnja objavio tekst u kojem je donio ispovijesti više Guginih kreditnih jamaca (među kojima ima i novinara) koji su godinama vraćali, ili još uvijek vraćaju njegove kreditne obaveze, i koji ga godinama uzaludno pokušavaju natjerati da im taj novac nadoknadi. Na konkretna pitanja Jutarnjeg lista da prokomentira njihove navode, ni nakon višednevnog čekanja nismo dobili odgovore od Guge. Međutim, odmah nakon objave teksta u Jutarnjem listu, ministrov posebni savjetnik za krizno komuniciranje oglasio se na svom Facebook profilu.

Jamce koji su Jutarnjem opisali svoje dugogodišnje financijske muke s njim optužio je za “izmišljotine”, objavu njihovih ispovijesti pripisao je djelovanju “obavještajnog podzemlja”, a novinarki koja je tekst potpisala u najboljoj maniri fake newsa prišio je lažnu etiketu da je “osuđena zbog javnog blaćenja”.

Kako su novinari koji prate rad HDZ-a, Horvatova posebnog savjetnika Antu Gugu mjesecima ranije viđali u stranačkoj središnjici HDZ-a na Trgu žrtvama fašizma, a da nikome nije bilo jasno što zapravo tamo radi, u HDZ smo uputili pitanja što je točno za njih radio, u kojem razdoblju, koliko su ga i na koji način plaćali te jesu li im bile poznate informacije o brojnim nepodmirenim dugovima.

Medijska strategija

Šef HDZ-ova odjela za komunikacije Andrej Rora odgovorio nam je da je prema odluci ondašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Gugo “bio angažiran na poslovima stranačke medijske promidžbe, analizi medijskih sadržaja i izradi prijedloga za komunikaciju”. Na tim je poslovima Gugo, stoji dalje u odgovoru HDZ-a, bio angažiran preko svoje tvrtke Natura scripta, a stranka mu je na račun te tvrtke mjesečno isplaćivala 10.000 kuna.

Na navedenim je poslovima u HDZ-u ostao angažiran i nakon što je vodstvo stranke preuzeo Andrej Plenković, sve do 30. rujna 2018. kad mu je ugovor otkazan i to, kako stoji u odgovoru HDZ-a, “u sklopu preustroja središnjice HDZ-a, reorganizacije rada i nove sistematizacije”. Iz HDZ-a nisu odgovorili jesu li znali za Gugine dugove. Računica pokazuje da su mu od 1. veljače 2016. do 30. rujna 2018. isplatili 190.000 kuna.

Bankrotirani

Jednostavno dioničko društvo Natura scripta, prema podacima iz registra Trgovačkog suda, Gugo je osnovao zajedno sa suprugom 28. prosinca 2015., samo mjesec dana prije nego što će mu Karamarko potpisati ugovor o suradnji s HDZ-om. Kako je HDZ priznao da je savjetnika za komunikacije plaćao preko računa tvrtke Natura scripta, postavlja se pitanje kako je Gugo uspio kod javnog bilježnika osnovati tvrtku jer s tolikim nepodmirenim dugovima i ovrhama zakonski to nije moguće.

HDZ tijekom 2016. nije bio i jedina stranka kojoj je Gugo preko tvrtke Natura scripta pružao usluge PR-a. U izvješću o provedenom poreznom nadzoru nad bankrotiranom strankom HSP Ante Starčević, koje je u lipnju prošle godine objavio novinar Drago Hedl, vidljivo je da je ta stranka, čiji je zastupnik Ivan Tepeš bio i potpredsjednik Sabora, Guginoj tvrtki tijekom 2016. usluge PR plaćala 7.500 kuna mjesečno. Gugina Natura scripta u prvim je mjesecima 2017. imala i ugovor o PR uslugama s Centrom za razminiranje i za to primila 25.000 kuna. Samo iz tih podataka jasno je da Gugo, čije su kredite vraćali jamci, uključujući i samohrane majke, ostvaruje sasvim solidne prihode.

Na naše pitanje hoće li ga ministar Horvat i dalje zadržati na funkciji posebnog savjetnika za krizno komuniciranje, iz Ministarstva gospodarstva odgovorili su kako ministar nije imao nikakvih saznanja “o eventualnim privatnim problemima gospodina Guge”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:14