DRAMA NA IBLEROVOM

NAPAO LINIĆEVE BRANITELJE 'Što hoćete od Zorana!? Je li Rijeka SDP-ova Sparta ili Pijemont?'

Premijer Milanović je za danas sazvao sastanak s SDP-ovom ekipom iz Rijeke u Vladi
Karlovac, 040414.Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanovic posjetio je tvrtku HS Produkt d.o.o. u Karlovcu i obisao dio proizvodnih pogona. U pratnji predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic te ministar obrane Ante Kotromanovic. Na fotografiji: Marko Vukovic; Ivan Zabcic; Zoran Milanovic; Zeljko Pavlin.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

Premda u SDP-u sada pokušavaju pokrpati svoje jedinstvo i tvrde da će se svim snagama okrenuti kampanji za europske izbore, linija podjele unutar stranke sve je jasnija i sve dublja.

Milanović je, za danas, sazvao sastanak s riječkom skupinom SDP-ovaca koji su se, poput Komadine i Obresnela, javno stali u obranu smijenjenog Slavka Linića.

Sastanak je u vladi, u Banskim dvorima, gdje će Milanović iskoristiti i autoritet sjedišta izvršne vlasti kako bi doveo pod kontrolu ponešto odmetnute pripadnike riječkog političko-interesnog lobija.

SDP se idućih mjeseci neće lomiti samo oko Linića, nego će se morati odlučivati oko Zorana Milanovića.

Pokazalo se to već u srijedu navečer na sjednici SDP-ova predsjedništva. Milanovićev je kružok branio njegove postupke. Kontra-strana je otvoreno iskazala neslaganje s načinom smjenjivanja ministra Linića. Između ostali su oni koji na sjednicu nisu došli (ministar Arsen Bauk) ili su je odšutjeli ( Mirando Mrsić i Biljana Borzan). To može značiti samo to da se još nisu odlučili.

Najžustriji su u kritici šefa stranke bili su očekivano potpredsjednici SDP-a Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, koji su negodovali zato što o slučaju Linić vrh stranke raspravlja naknadno, a ne unaprijed, te zato što se, ne prvi put, odnosi u SDP-u pokušavaju moderirati, kako je rečeno, medijskim blaćenjem.

Potpredsjednica stranke Milanka Opačić također je osudila razračunavanje preko medija, pa je prilično lukavo, obraćajući se Milanoviću, rekla da „oni koji su pustili papire u novine ne žele dobro ni SDP-u, ni tebi, Zorane“.

Vrlo jasno odredio se i Josip Leko, predsjednik Sabora, koji, rekao je, ne prihvaća da se o tako važnoj stvari raspravlja post festum. Članstvo je zbunjeno, konstatirao je, već su se počeli skupljati potpisi za sazivanje Glavnog odbora stranke.

Na stranu Zorana Milanovića stali su ministri Ranko Ostojić i Branko Grčić, koji se odmah nakon Linićeve smjene izjavio kako će taj potez ojačati Vladu. Sada je tražio da članovi stranke cijeli slučaj javno ne komentiraju.

Sličnu je predložio i ministar Gordan Maras, koji je zagovarao izbjegavanje kamera, da bi jutro potom pred njih po običaju prvi stao.

Mladi ministar Zmajlović ponudio je starokomunistički recept: neka se Predsjedništvo oglasi posebnim priopćenjem u kojem će dati punu podršku šefu stranke.

Najveće je iznenađenje priredio Neven Mimica, koji se na sjednici pojavio mada nije član predsjedništva, te je napao riječku partijsku organizaciju zbog njene obrane Linića. Što se to tamo događa? Je li Rijeka SDP-ova Sparta ili Pijemont?, pitao je.

Slična bi se podjela, premda ne tako uravnotežena, mogla dogoditi i na Glavnom odboru SDP-a, koji će se svakako morati sastati ubrzo nakon europskih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:16