SUDSKI SE RAZVELI

'NE IDEŠ TI NIKUDA, UBIT ĆU TE!' Osječanka pobjegla od muža nakon 53 godine braka koji je obilježilo fizičko, verbalno i psihičko nasilje

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Brak 76-godišnje žene i 76-godišnjeg muškarca koji je sklopljen 1965. godine i tijekom kojeg je muškarac prema ženi bio fizički, verbalno i psihički agresivan razvrgnut je nakon 53 godine sudskim putem uz protivljenje muškarca na Općinskom sudu u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Žena je navela da je bračna zajednica prestala 1. siječnja 2019., kada joj je suprug prijetio da će je ubiti, zbog čega je odveden u istražni zatvor. Žrtva od toga dana živi na drugoj adresi, koju na sudu nije htjela otkriti zbog straha od novog napada, zlostavljanja i prijetnji.

Suprug se nije htio razvesti, a u svom iskazu naveo je da je završio u istražnom zatvoru 1. siječnja i tamo bio 25 dana, od kada više nije bio u kontaktu sa 76-godišnjakinjom, niti ju je vidio. Spomenuo je sudu da mu se nije željela javljati na telefon te je rekao da je s njom proveo 53 godine u braku, za koji on smatra da je dobro funkcionirao.

U obrazloženju presude kojom je brak okončan stoji da je iz izjave tužiteljice dane 16. siječnja ove godine u nadležnom centru za socijalnu skrb vidljivo da je 76-godišnjakinja u svoju prvu i jedinu bračnu zajednicu sa 76-godišnjakom stupila 1965. godine te da su tijekom braka dobili dvoje djece. Suprug tužiteljice umirovljen je, a djeca imaju svoje obitelji s kojima žive u vlastitim kućanstvima.

U obrazloženju nadalje stoji da suprug cijeli niz godina konzumirao alkohol te bio fizički, verbalno i psihički agresivan prema tužiteljici. Nadalje, posljednjih sedam godina pije tablete za giht, tlak, šećer, cirkulaciju i ponašanje mu je sve gore i gore. Bio je lovac, posjeduje sačmaricu, karabin i malu kaliberku.

Kada je njezin sin sa svojom obitelji došao čestitati Novu godinu, suprug je vrijeđao tužiteljicu, a nakon što je sin stao u njezinu obranu, spremila se da ide sa sinom, nakon čega je suprug rekao da ne ide nikuda, inače će je ubiti. Došlo je do naguravanja, pozvana je policija, koja ga je pritvorila. Tužiteljica je navela kako osjeća strah od supruga i boravi kod prijateljice, a da joj suprug iziđe iz pritvora, otišla bi živjeti kod kćeri.

Sud je, ocijenivši svaki dokaz posebno, kao i u međusobnoj vezi, procijenio da bračna zajednica ne egzistira faktično od 1. siječnja 2019., kada je došlo do nasilja u obitelji, zbog čega je tuženik pritvoren, a tužiteljica mu se zbog straha od njegova ponašanja od tada nije javila. Shodno tome, brak je razvrgnut.

Sada već bivši suprug mora platiti 2700 kuna supruzi za odvjetničke troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:53