RASISTIČKI NAPAD

'NE VOZIM CIGANE I NE VOZIM KURVE. VOZIM ZA DOM I POGLAVNIKA' Umjetnica iz BiH opisala šokantno iskustvo s riječkim vozačem

 
 Facebook

Umjetnica Selma Selman, koja je tijekom srpnja sudjelovala na Bijenalu industrijske umjetnosti u Labinu, opisala je na svom Facebook profilu vrlo neugodan događaj koji se zbio neki dan.

Imala je vrlo ružno iskustvo s jednim riječkim vozačem. Sve je opisala na engleskom jeziku, a čovjek koji ju je verbalno napao angažiran je kao vozač na Bijenalu.

- U zemlji koja je dio Balkana, ali i članica EU-a te je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u nogometu, doživjela sam verbalni napad zbog svog nacionalnog identiteta. Također, moja prijateljica Ivana i ja prozvane smo kurvama, započela je svoju šokantnu ispovijest.

- Ne vozim Cigane jer oni nose nesreću i ne vozim kurve. Ja vozim "za dom i poglavnika", rekao mi je vozač koji je dvostruko stariji od mene, piše Selma.

- Bila sam na otvorenju Bijenala industrijske umjetnosti gdje su izloženi moji radovi, ali je moja instalacija također izložena i u Muzeju suvremenu umjetnosti u Rijeci. Bilo je već kasno i morala sam hitno za Rijeku. Krenula sam s prijateljicom Ivanom i sjela u kombi. Tek tada sam shvatila da u ruci držim čašu vina. Dok sam sjedila u kombiju taj čovjek je počeo vikati na mene jer sam sjela u kombi s čašom vina.

- Doslovce je vikao na mene govoreći mi sve vrste psovki. Rekla sam mu da me je mogao pristojno zamoliti i da nema nikakvo pravo vikati na mene. Izašla sam van i nadala se da ću opet ući u kombi jer sam popila vino. Nije me pustio više unutra, govorio mi je da sam kurva, Ciganka, da donosim nesreću. Puno mojih kolega i prijatelja koji su bili tamo pružili su mi podršku, no u međuvremenu sam napustila Hrvatsku pa ne znam što se dalje dogodilo, napisala je Selma.

Potom je napomenula kako je na ovom Bijenalu nastupila s radom pod naslovom "Nemam pojma". U pitanju je video rad koji propituje rasizam, diskriminaciju i situaciju kakva joj se dogodila upravo na otvaranju Biennala.

Iako čovjek kojeg je prozvala Selma Selman nigdje u njenoj objavi nije imenovan, preko Facebooka se Novom listu javio čovjek koji se predstavio kao vozač taksija (podaci poznati redakciji). On je u svojoj objavi demantirao optužbe, ali je odbio dati izjavu i svoju stranu priče nakon što smo mu ponudili prostor za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:38