REAKCIJA NA ODLUKU USTAVNOG SUDA

'NEĆEMO ODUSTATI, IZDRŽAT ĆEMO SVE APSURDNE NAPADE!' Ministar Željko Jovanović o zabrani seksualnog odgoja

Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja
Zagreb, 010313.Svetice.Ministarstvo znanosti.Zeljko Jovanovic predstavio je 20 najuspjesnijih znanstvenih novaka cijim je institucijama Ministarstvo odobrilo nova radna mjesta za njihovo zaposljavanje.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović dao je izjavu povodom Odluke Ustavnog suda o Kurikulumu zdravstvenog odgoja.

- Kurikulum nije ukinut. Osim toga, za matematiku, tjelesni ni vjeronauk nije provedena javna rasprava, no sad ćemo je provesti, poručio je ministar Jovanović te je tako komentirao odluku Ustavnog suda da se u školama privremeno zabrani uvođenje zdravstvenog odgoja.

USTAVNI SUD ZABRANIO SEKSUALNI ODGOJ U ŠKOLAMA Sporan je četvrti modul

- Pozivam sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu. Razmotrit ćemo sve prijedloge do kolovoza, poručio je.

Dodao je i kako neće odustati te da će izdržati sve 'apsurdne napade i osigurati još kvalitetnije obrazovanje za našu djecu'.

- Do tada, u biologiji i sociologiji inkorporirani su neki dijelovi Kurikuluma stoga će se i dalje normalno predavati, rekao je ministar Jovanović.

Grozd: 'Tražimo Jovanovićevu ostavku'

ZAGREB - Predstavnici udruga Grozd i Reforma zatražili su danas da zbog nametanja zdravstvenoga odgoja bez suglasnosti roditelja ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić podnesu ostavke na svoje dužnosti.

Predsjednica "Glasa roditelja za djecu - Grozda" Kristina Pavlović, dopredsjednik "Grozda" Ladislav Iličić, predsjednik "Reforme" Vatroslav Župančić te odvjetnik Krešimir Planić ocijenili su na konferenciji za novinare kako Jovanović, Filipović i Jelavić, nakon odluke Ustavnoga suda da ukine Kurikum zdravstvenoga odgoja i svoga nedemokratskoga i totalitarnog ponašanja trebaju podnijeti ostavke.

"Nedemokratsko i nepluralno ponašanje te samovoljno i bez pristanka roditelja uvođenje ovakvoga zdravstvenoga odgoja u svakoj demokratskoj državi podrazumijevalo bi ostavku", rekao je Iličić i pozvao predsjednika Vlade Zorana Milanovića da on smijeni ministra Jovanovića ako sam ministar ne podnese ostavku.

Iličić je istaknuo i kako bi Vinko Filipović, kao operativni provoditelj ministrove odluke, također trebao podnijeti ostavku na svoju dužnost.

Po Iličićevim riječima čudno bi bilo i kad bi pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić ostala na svojoj dužnosti, jer, smatra on, nije moguće da ona u Jovanovićevoj odluci prema djeci nije vidjela ništa sporno i nedemokratsko.

Iličić je pozvao sve građane da "budu hrabri i bore se za svoja prava te se odupru nedemokratskom i totalitarnom ponašanju onih koji samovoljno nameću vlastitu ideologiju drugima".

"Mi nismo protiv uvođenja zdravstvenoga odgoja u škole", rekla je Kristina Pavlović dodavši kako uvođenje treba biti usklađeno sa zahtjevima roditelja.

Napomenuvši kako se, kad je odgoj u pitanju, radi o uvjerenjima, istaknula je kako roditelji imaju pravo birati odgoj svojoj djeci. Zato, smatra Pavlović, u školama treba biti više vrsta zdravstvenoga odgoja, čime bi se osiguralo roditeljima i njihovoj djeci pravo izbora.

Vatroslav Župančić smatra kako je odluka Ustavnoga suda pobjeda sekularne Hrvatske, jer je sudbena spriječila izvršnu vlast da provodi samovolju.

Na upit novinara kako će se udruge postaviti prema odluci ministra Jovanovića da se djeci koja ne budu pohađala satove zdravstvenoga odgoja smanje ocjene i upišu neopravdani izostanci Iličić je odgovorio kako najprije moraju provjeriti možebitne slučajeve te tražiti da se to ispravi.

"Odluka ministra Jovanovića o uvođenju zdravstvenoga odgoja, unatoč protivljenju roditelja, unijela je nemir među djecom, nastavnicima i roditeljima", rekla je Pavlović podsjetivši kako je stvaranju takve atmosfere pogodovalo i omalovažavanje njihovih zahtjeva na pravo izbora zdravstvenoga odgoja.

I udruge Vigilare i Centar za obnovu kulture zatražile su danas ostavke Željka Jovanovića, Vinka Filipovića i Mile Jelavić. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:19