PORAST TEK 2015.

NEGATIVNO PREDVIĐANJE MMF-A Ove godine gospodarski pad u Hrvatskoj od 0,8 posto

 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ove će godine zabilježiti pad aktivnosti za 0,8 posto, dok se iduće očekuje njihov porast za 0,5 posto, stoji u danas objavljenim jesenskim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U odnosu na proljetne prognoze, MMF je povećao svoju procjenu ovogodišnjeg pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s 0,6 na 0,8 posto. Stopa rasta BDP-a za 2015. godinu, pak, blago je podignuta, s 0,4 posto na 0,5 posto.

No, to nije iznenađenje, jer je već potkraj svibnja Izvršni odbor MMF-a, nakon što je 14. svibnja zaključio konzultacije s Hrvatskom u vezi sa člankom IV Statuta MMF-a, povećao svoju procjenu pada BDP-a u ovoj godini na 0,8 posto.

U najnovijim prognozama, MMF procjenjuje i da će potrošačke cijene u Hrvatskoj u ovoj godini pasti 0,3 posto, dok bi u idućoj inflacija mogla iznositi blagih 0,2 posto.

Stopa nezaposlenosti, pak, nakon lanjskih 16,6 posto, u ovoj bi godini mogla dosegnuti 16,8 posto, a u 2015. godini 17,1 posto.

U bilanci plaćanja, pak, trebao bi ove godine biti iskazan višak od 2,2 posto BDP-a, kao i u idućoj godini.

Uoči godišnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke ovoga tjedna u Washingtonu, MMF je danas snizio prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo i sada očekuje da će ove godine ono porasti za 3,3 posto, dok bi iduće godine rast trebao iznositi 3,8 posto.

Unatoč teškoćama, neujednačeni globalni oporavak se nastavlja, konstatiraju u MMF-u i ističu kako su prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo snižene najvećim dijelom zbog slabije nego što se očekivalo globalne aktivnosti u prvom polugodištu ove godine.

Pritom je nova procijenjena stopa rasta za 0,4 postotna boda niža u usporedbi s prognozom MMF-a za svjetsko gospodarstvo iz travnja. Prognoza rasta za 2015. godinu također je snižena, za 0,2 postotna boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:41