DJEČJI PSIHIJATAR

Nenad Jakušić: ‘Stabilan čovjek mora se obuzdati’

 Danijel Soldo/Cropix

- Kad sam sve prijavio policiji, kad su napadači uhvaćeni i kad su pušteni, prošlo mi je kroz glavu da sam pogriješio i da sam trebao uzeti pravdu u svoje ruke. No, smirio sam se, nije to način. No, bojim se suđenja. Budu li napadači oslobođeni, ne znam za što ću biti sposoban - rekao je Đuro Blažević čijega su 15-godišnjeg sina u listopadu pretukla trojica mladića ispred zagrebačkog Avenue Malla.

Napadači su ga tražili novac i cigarete. Dječak im je htio dati sve, ali oni su ga ipak pretukli. Među napadačima je bio i J. J., jedan od optuženih za ubojstvo Luke Ritza.

- Odgovarati nasiljem na nasilje i premlaćivati djecu ne smatram prihvatljivim, ali moje dijete mora biti zaštićeno. Odgajao sam ga da će biti siguran ako se dobro ponaša, ali i da će biti kažnjen ako pogriješi. No, sustav me demantira. Napadači nisu kažnjeni! Tko mu jamči da se ovo neće ponoviti? Moj je sin promijenio školu, nogometni klub, cijelu rutinu, ali ni to nije jamstvo. Ako ga sustav i struka ne mogu zaštititi, tko mu preostaje osim mene - pita se Blažević. Nikako ne odobrava postupak Marka Tomaševića, ali ga potpuno razumije. Sustav, društvo, a posebno struka, ističe Blažević, u potpunosti su zakazali. - Ljudi koji bi trebali raditi s našom djecom potpuno su nezainteresirani, društvo šalje mladima krive poruke, nema više sustava kazne i nagrade. Tada dolazi do toga da roditelji izgube kontrolu u nastojanju da zaštite dijete - objasnio je Blažević.

Roditeljski poriv da po svaku cijenu zaštiti svoje dijete izrazito je jak, ističe dječji psihijatar dr. Nenad Jakušić, i ide tako daleko da se roditelj poželi agresivno obračunati sa svakim tko je ugrozio ili ugrožava njegovo dijete, pa makar se radilo o drugom djetetu ili njegovim roditeljima. - Međutim, stabilne odrasle osobe moraju imati druge mehanizme kontrole i obuzdavanja, i najveći dio njih se nakon početnog gnjeva smiri i ne realizira prvotni poriv. Svjesni su da još nitko nije nasiljem iskorijenio nasilje i da bismo se takvim postupanjem ubrzo pretvorili u društvo nasilja, krvne osvete i zakona ulice - istaknuo je psihijatar. Dodao je da društvo mora imati institucije koje se bave kažnjavanjem i zaštitom djece. Problem je kad institucije zakažu.

- A one očito zakazuju. Obračuna u kojima roditelji preuzimaju ulogu policajca, tužitelja i suca ima sve više. Sustavi za kažnjavanje krivaca su prespori, a slučajevi se vuku tako dugo da pravda na kraju postaje besmislena - zaključio je dr. Jakušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:30