OBUKA VOJNIKA

NESTVARNE SCENE NA PANTOVČAKU Hrvatski vojnici vježbali u štićenom objektu Ureda predsjednice

 
 MORH/M.Čobanović

U štićenom objektu Ureda Predsjednice Republike Hrvatske u Zagrebu Počasno-zaštitna bojna provela je vojnu vježbu „BRDO 19“

U skladu s vježbovnim scenarijem u štićenom objektu Ureda Predsjednice Republike Hrvatske u Zagrebu u subotu, 26. listopada 2019. Počasno-zaštitna bojna provela je vojnu vježbu „BRDO 19“.

Vježba je provedena u realnim uvjetima, prostoru i vremenu te situacijama u kojima Počasno-zaštitna bojna djeluje i nastavak je slijeda vojnih vježbi „OTOK 18“ i „VELEBIT 18“ kojima se provjerava spremnost Počasno-zaštitne bojne za provedbu misije i zadaća.

MORH/M.Čobanović

Provedena vježba glavni je obučni događaj Počasno-zaštitne bojne u 2019. godini, čiji je cilj uvježbavanje zapovjedne strukture Počasno-zaštitne bojne u procedurama tijekom procesa donošenja odluke zapovjednika s posebnim naglaskom na koordinaciju između ustrojstvenih jedinica OS RH i MUP-a, a u svrhu zaštite i osiguranja.

Također, drugi cilj vježbe je uvježbavanje taktika i procedura u zadaćama zaštite i osiguranja, uključujući širok spektar djelovanja na taktičkoj razini i djelovanje u sinergiji s pripadnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

U skladu sa scenarijem vježbe uspješno su provedene sve planirane obučne aktivnosti, a tijekom vježbe provedeno je samoocjenjivanje ustrojbenih cjelina Počasno-zaštitne bojne sukladno propisanim standardima iz djelokruga zaštite i osiguranja.

MORH/M.Čobanović

Vježbu su uz zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula pratili načelnik Operativne uprave Glavnog stožera OS RH brigadni general Senad Fejzić i brigadir Ivan Hodak, stožerni časnik u Operativnoj upravi.

Hrvatska vojska pošumljava Ivanščicu i Ravnu Goru

Pripadnici 2. mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske sudjelovali su u subotu u inicijativi “Dani kolektivne sadnje drveća”, pošumljavajući Sjevernu Ivanščicu i Ravnu Goru u Varaždinskoj županiji.

U inicijativi je sudjelovalo ukupno 20 pripadnika Hrvatske vojske, koji su zajedno s brojnim planinarskim društvima i klubovima s tog područja, na obje lokacije zasadili oko 9000 sadnica koje su osigurale Hrvatske šume, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Jedan od sudionika, nadnarednik Tomislav Pejaković rekao je kako mu je zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim akcijama pošumljavanja kojima se pridonosi poboljšanju kvalitete života i životne sredine. Dodao je da su pripadnici HV-a ponosni što i na ovaj način, sadnjom drveća, čuvaju Domovinu.

Kolektivna sadnja drveća provodi se u cijeloj Hrvatskoj od 25. do 27. listopada u cilju deforestacije. Cilj inicijative je zasaditi što više stabala diljem Hrvatske kako bi se pridonijelo ozelenjivanju okoliša, osobito u urbaniziranim sredinama, navode iz MORH-a. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:17