ZANIMLJIV RAZGOVOR

NEVJEROJATAN RAZGOVOR SA ŠEFOM MAKARSKOG GROBLJA Sina čelnika gradskog SDP-a novinari nazvali zbog nedostatka ukopnih mjesta, nije prošlo 'glatko'

Tri stvari su važne da ih znate prije nego počnete čitati ovaj tekst i prije nego vam dosadi negdje po sredini, piše Andrea Topić za Makarsku kroniku, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Prvo: Makarskoj kronično nedostaje grobnih mjesta. Situacija je alarmantna, pogotovo zadnjih godina. Metastaziraju stanovi dok se ukopni kapaciteti smanjuju. A umiranje nije zafrkancija. Vjerujte, ozbiljno je kad fizički nemate gdje s pokojnikom. I dobar je biznis ta smrt, posebno kad imate ovakav omjer ponude i potražnje.

Drugo: U takvoj, bez ustručavanja ćemo reći, kriznoj situaciji, za šefa gradskog groblja 2015. godine, u vrijeme vladavine SDP-a, imenovan je 25-godišnji Toni Glavičić. Sin Sretana Glavičića, o kakve li slučajnosti, predsjednika makarskog SDP-a.

Danas, četiri godine kasnije, u gradu je na vlasti HDZ. Pa iako je stari narodni običaj da nova garnitura postavi svoje ljude na dobro plaćene javne funkcije, mali je Toni, gle čuda, ostao. Kako, zašto? Mora bit da je dobro radio.

Treće: Ne tako davno mogli ste na ovim stranicama čitati kako u anketi "trebali gradonačelnik Jure Brkan podnijeti ostavku zbog kriminalnih radnji svoga oca", šef makarskog SDP-a, a otac Tonija Glavičića, srčano brani HDZ-ova gradonačelnika.

Ljubav HDZ-a i SDP-a seže još od ranije. Prethodnik Glavičića starijeg, Tonči Bilić, koji je za vrijeme zapošljavanja Glavičića Juniora bio gradonačelnik Makarske, doslovno je dopustio HDZ-u da godinama ne mora plaćati gradski prostor od pedesetak kvadrata u strogom centru Makarske, koji HDZ i danas koristi za svoje stranačke aktivnosti.

Bilić je nedavno za "Kroniku" izjavio da je HDZ-u jednom prilikom čak i ponudio ugovor o najmu, ali oni su, eto, što se može, rekli da ne bi baš potpisali. Inspekcije Bilić nije zvao, nikomu na vrata nije kucao, niti se, ruku na srce, previše bunio.

Izračuni kažu da se od najamnine za taj prostor moglo ubrati oko pola milijuna kuna. I to samo za razdoblje kad ga je HDZ, uz SDP-ov blagoslov, koristio bez ugovora.

Mislite li da smo nešto krivo zabrijali, dovoljno vam je poslušati bilo koju snimku sjednice Gradskog vijeća. SDP voli HDZ, HDZ čuva radna mjesta SDP-ovih sinova, nevjesta i svekrvi. I obratno. Tek će se tu i tamo bocnuti da ne kažemo sad da je sve to isti... ista stvar.

E, sad kad znamo ključne elemente ove priče, možemo konačno, ovdje po sredini stranice, početi s člankom.

Potaknuti upitima građana zašto ne pitamo Tonija Glavičića (danas 29-godišnjaka) je li došao već jednom na ideju kako riješiti gorući problem u gradu, odlučili smo s njim napraviti razgovor. Trebao je to biti prvi intervju šefa groblja, prvi svih ovih godina, onako, pravi, sa slikama iz profila i u hodu, s privatnim i poslovnim pitanjima. Ali, on nas je ljutito odbio.

Nazvali smo ga.

Kazao je da ne može pričati jer je - u Splitu. Dobro. Pitali smo kad će izaći iz roaminga, kad ga možemo zvati. Rekao je da ne zna. Onda smo rekli "kažite, bilo kada, nama je svejedno".

- Ja ne znan, ali vi znate kad - odvratito je uvrijeđeno.

Kako, pobogu, da mi znamo kad ste vi slobodni?

- (...)

Hoćete li sutra ujutro da se čujemo?

- Može.

Dobro. Hvala, doviđenja, ugodan dan - rekli smo i sutra ujutro oko deset opet nazvali.

- Halo? Tko je?

Dobar dan, zovem prema dogovoru, da popričamo o problemima groblja...

- Sad san na putu za Split. Ne želim nikakve izjave davat.

Ma zašto?

- Vi pišete šta je vas volja. Nemam šta komentirat. Pitajte direktora šta vas zanima.

Dobro, ali što ako nas zanimaju vaši planovi, vaše vizije, ideje?

- Pitajte direktora.

Ali šta ako nas zanimaju osobne namjere, recimo, zašto ste odlučili postati upraviteljem groblja?

- Pitajte direktora.

Pa nećemo njega pitat za vaše privatne stvari?!

- Nek se i s time bavi. Ionako ćete napisat šta nisan reka - poručio nam je i preklopio slušalicu.

Ha, dobro kad je tako, rekli smo sami sebi, razočarani da ipak nećemo donijeti "pošteni" intervju. A lik je na javnoj funkciji, mi ga nismo za to mjesto birali, nas se ništa nije pitalo, ali ga svejedno plaćamo iz proračuna.

Problemi groblja se godinama ne rješavaju, a o Toniju Glavičiću zapravo ne znamo ama baš ništa, osim da je rođen 1990. godine. I da mu je otac šef ogranka stranke koja ga je zaposlila.

Bili smo pomalo i tužni, ali onda nam je sinula nekonvencionalna ideja.

Kako bolje čovjeka upoznati nego preko njegova profila na nekoj od društvenih mreža. Je li rekao da ćemo mi izvrnuti njegove riječi? Je. E, pa onda je najpoštenije da prenesemo one misli koje je svojim rukama napisao, one rečenice koje drži na Facebook profilu, pravom profilu nije zafrkancija, one statuse koji su objavljeni na "javno", da ih cijeli svijet vidi.

Napominjemo da su ovo objave pisane kad je imao 20 godina, novijih nema na "public", a nismo mu prijatelji, pa...

Prije nego krenete čitati o čemu razmišlja jedan hrvatski mladić na javnoj funkciji, kažimo da je, usporedbe radi, dok je pisao te rečenice, imao godina koliko ih danas ima Malala Yousafzai, pakistanska učenica koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, piše Andrea Topić za Makarsku kroniku.

- I zato cjelu noc blejin u vis bjesan kao ris sanjam klitoris imam vlazne snove od koliko žednim osjecam se manje vrjednim kad vidim klinke se lože na bradonje pa se zastidim....

- Ova prica je tipicna, svaka pi*ka je slicna, bila cool klinka a sad je drolja klasicna!!!!

- ZENE NISU NORMALNE STO MOMAK BOLJI ONE GORE STO MOMAK GORI ONE BOLJE.

-...kujo napravi filter, droljo vadi sjemenke pi*ko reci kurvi da ode kupit limenke'...

- Skini puder da se upoznamo......

- Di si, srce, ovdje infarkt, dolazim večeras da te puknem...

- Brzo cuuuuuu!!

- Hocu ljepu, zgodnu, pametnu romanticnu curu i da se te 4 ne znaju.

- Sreco u tvom pogledu pliva... Suza se za suzom sliva... Zeljela ti ili ne to sam ja tvoj toni.....

- Za lovu radis ko zna sta nekad si bila riba opasna sad nisi bog zna sta!!!!!!

- LISICE NA RUKAMA, PLAVA KOVERTA NA VRATIMA, SUZE MAJCI U OCIMA, AL OPET VRATIT CU SE JA.... MOGU DA ME OSUDE CIJELI ZIVOT DA ME ZATVORE ALI OPET CU PO SVOM

- kad se kunem majkom onda lazem, a kad se kunem ocom onda ne lazem majkemi!

- Kaka je Nebi gradele na nju stavija

- Care, samo pare, samo biznis, minimalni rizik pliz pliz, budi pametan nemoj zaglaaavit... *ebo pare, *ebo trebe, čuvaj samo sebe, samo sebe....

- Kakva je razlika izmedju zene i automobila? Nikakva, sto bolje izgleda skuplje odrzavanje.

- ona bi htjela šibat u nakitu, a ja mogu ju samo nabit nakitu!!

- Curo imaš oči boje mog BMWa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:17