U MINUSU 140 MILIJUNA, A ZA LIMUZINE SE IMA

Nezadrživa ljubav prema luksuzu na račun poreznih obveznika: Petrokemija kupila dva Audija A6 za 1,4 milijuna kuna

    AUTOR:
    • Velibor Panić

  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2012. u 08:41

Miroslav Kiš/CROPIX

Petrokemija nije htjela otkriti točne specifikacije dva luksuzna Audija, kao ni tko ih vozi

Usred ekonomske krize, kad Vlada svoje uštede ostvaruje krešući plaće i materijalna prava, Petrokemija, tvrtka kojoj je država većinski dioničar, odlučila se na nimalo skromnu investiciju: polovicom godine kupili su dva skupocjena i luskuzna vozila marke Audi A6, svaki vrijednosti više od pola milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Josip Jagušt vjerojatno se, sudeći po odgovoru koji nam je proslijeđen iz kutinske tvornice gnojiva, odlučio nagraditi za poslovne uspjehe u prethodnoj godini.

- Imajući u vidu ostvarenu dobit, 107 milijuna kuna u 2011. godini, Uprava Petrokemije d.d. donijela je odluku o kupovini dva nova automobila po principu staro za novo - kažu u Petrokemiji.

Pritom se vjerojatno nisu obazirali na poslovne rezultate u ovoj godini, kada su luksuzni limeni ljubimci i nabavljeni.

Staro za novo

Prema izvješću za prvih devet mjeseci ove godine, Petrokemija stoji jako loše - ostvarili su gubitak od 141 milijun kuna, a prihodi tvrtke pali su više od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Taj je gubitak, doznajemo, zabilježen u svakom kvartalu ove godine pa je još čudnije kako argument za nabavu vozila može biti stanje iz 2011. godine.

U Petrokemiju smo proslijedili molbu da nam dostave podatke i o snazi i specifikacijama vozila marke Audi A6 i tko ih koristi, no na ta su pitanja izostali odgovori. Potvrdili su nam tek da je odluka donesena 18. travnja ove godine, a da su vozila nabavljena po principu staro za novo, pa je ukupna investicija Petrokemije nešto manja.

- Dva stara Audija A6, koji su procijenjeni na vrijednost 211.415 kuna, dana su pod račun za kupovinu dva nova Audija A6 u vrijednosti 1,011.850 kuna. Drugim riječima, dva nova Audija A6 plaćena su 800.435 kuna - kažu u Petrokemiji.

Prema njihovoj računici proizlazi da, ako su nabavili dva ista vozila, svako stoji nešto više od 500 tisuća kuna. No naši sugovornici iz tvrtke tvrde nam da je riječ o Audijima A6 S linije, jačine veće od 200 konjskih snaga, a smatraju da investicija nikako nije primjerena ni ekonomskoj situaciji niti stanju u samoj tvrtki. Štoviše, dio naših sugovornika iz tvrtke raspolaže informacijama da Petrokemija u dostavljene podatke nije uključila iznos PDV-a. Tvrde za Jutarnji da je jedno vozilo stajalo 600, a drugo 700 tisuća kuna.

Uz snagu veću od 200 konja, pogon tog vozila je na sva četiri kotača, a postiže brzinu veću od 240 kilometara na sat. Od osobitosti se ističu prepoznavanje identiteta vozača, automatsko parkiranje bez vozača, radarski tempomat, priprema za zaštitu pri sudaru, noćni radar, a novinari auto-priloga u svojim recenzijama ističu da je unutrašnjost vozila “jahtaški otmjena”.

Najskuplja oprema

- Poznata je ljubav naših menadžera u državnoj upravi prema skupocjenim vozilima, a uglavnom se radi o BMW-ima i Audijima. S tim da su skloniji kupovati limuzinu Audi A6 koja vrijedi oko 370-400 tisuća kuna. Ostatak novca, obično još kojih stotinu tisuća kuna, vole ulagati u opremu, koja je baš u slučaju Audija vjerojatno i najskuplja na tržištu - kaže nam jedan stručnjak za auto-industriju.

Nabava automobila u Petrokemiji već je realizirana, ali podsjeća na nedavni primjer u kojem je šef državne revizije Ivan Klesić također pokušao nabaviti jednako vrijednu limuzinu. Namjera mu je bila nabaviti Audi A6 ili luksuzni BMW. Polovicom ove godine isto je pokušao napraviti Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), koji je Vlada bila osnovala na prijedlog bivšeg ministra Radimira Čačića. Oni su nabavljali pet automobila ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna, a također su zahtijevali luskuz poput grijanih sjedala presvučenih kožom.

Izdvajamo