MINISTARSTVO ISPRAVLJA PROCEDURALNE GREŠKE

'NI ZA VJERONAUK NIJE BILO JAVNE RASPRAVE. ZNAČI LI TO DA JE ILEGALNO U ŠKOLAMA?' Jovanović o odluci Ustavnog suda

 Davor Žunić / CROPIX

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović večeras je izjavio kako poštuje odluku Ustavnog suda o Kurikulumu zdravstvenog odgoja, ali i istaknuo kako se ne mora složiti s tvrdnjom suda da je učinjena proceduralna greška, jer takvu tvrdnju smatra vrlo problematičnom.

"Apsolutno prihvaćam odluku Ustavnog suda. Ne moram se složiti s njihovom tvrdnjom da je učinjena proceduralna greška, ali odluku suda poštujem. Posebno pozdravljam dio koji ističe vrijednost i kvalitetu zdravstvenog odgoja", rekao je ministar Jovanović gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

'NEĆEMO ODUSTATI, IZDRŽAT ĆEMO SVE APSURDNE NAPADE!' Ministar Željko Jovanović o zabrani seksualnog odgoja

Na pitanje zašto nije poštivana procedura za uvrštavanje novog gradiva u nastavni plan niti su roditelji konzultirani prije uvođenja predmeta Zdravstveni odgoj ministar je uzvratio da je postupak bio isti kao i 2009. kada je u škole uveden vjeronauk.

- Povučemo li paralelu s današnjom odlukom Ustavnog suda pitam se je li onda vjeronauk legalno u školama - istaknuo je Jovanović.

Isticanje procedurale greške nazvao je "vrlo problematičnim" i dodao da su izjave ustavnih sudaca, Mate Arlovića i Miroslava Šeparovića, "u potpunosti u suprotnosti s odlukom Europskog suda o ljudskim pravima, o pravima djece".

"A gospodin Šeparović bi se morao posramiti jer je rekao da nije konzultirano Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje koje uopće nije ni postojalo u to vrijeme. Zaista tužno od jednog ustavnog suca", naveo je ministar Jovanović.

Ponovio je kako Kurikulum zdravstvenog odgoja nije ukinut te istaknuo kako nije točno da ga neće biti u školama.

"Praktično 99 posto programa Kurikuluma zdravstvenog odgoja u ovoj godini je već provedeno, a do kraja godine mogu se provesti oni nastavni sadržaji koji već postoje u nastavi biologije, tjelesne i zdravstvene kulture, prirode i društva", rekao je Jovanović.

USTAVNI SUD ZABRANIO SEKSUALNI ODGOJ U ŠKOLAMA Sporan je četvrti modul

Ministar je, na upit smatra li da su u ministarstvu dovoljno razgovarali s roditeljskim udrugama, odgovorio kako u Kurikulumu zdravstvenog odgoja jasno piše da se prije provedbe nastave roditelji na roditeljskim sastancima upoznaju o tome što će se provoditi u nastavi, posebice kad je riječ o splonoj i rodnoj ravnopravnosti.

"Svi oni koji su govorili da se na taj način nameće drugačiji svjetonazor govorili su zlonamjerno i neistine", rekao je.

Dapače, dodaje Jovanović, model zdravstvenog odgoja potiče roditelje da više razgovaraju sa svojom djecom. "Mi smo im ponudili da, nakon što djeca dobiju informacije u školi, zajedno s njima sjednu i kod kuće zajednički analiziraju te informacije i donose vrijednosne stavove. Zdravstveni odgoj potiče razgovor djece s roditeljima i potiče obiteljski odgoj. U tome je njegova kvaliteta", ustvrdio je Jovanović.

Pozvao je učitelje i nastavnike da preostale satove razredne zajednice provedu u analizi svega što su učili ove godine u zdravstvenom odgoju. "To će nam poslužiti za nastavak javne rasprave", dodao je.

Naglasio je kako ministarstvo, želeći udovoljiti zahtjevu Ustavnog suda, 1. lipnja pokreće javnu raspravu koja će potrajati do 30. lipnja, te je pozvao da se svi koji to žele uključe u javnu raspravu i podnesu svoje prijedloge. Nakon toga ćemo uputiti naš kurikulum na stručnu domaću i međunarodnu recenziju i tijekom kolovoza donijeti sve odluke tako da 2013/2014. bude opet u svim osnovnim i srednjim školama, najavio je Jovanović.

Na pitanje što će se sada, nakon odluke Ustavnog suda, dogoditi drugačije, odgovorio je: "dogodit će se ono što je pokazala velika anketa u vrijeme najvećih napada na zdravstevni odgoj po kojoj 60 posto građana podržava zdravstveni odgoj bez ikakvih promjena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:58