ZAKON OSTAJE

'NIŠTA OD TOGA' Varga demantirao tvrdnje o legalizaciji uzgoja konoplje u industrijske svrhe

 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

ZABOK - Ministar zdravlja Siniša Varga opovrgnuo je u četvrtak navečer neslužbene informacije da su pokrenuti prvi zakonski koraci za legalizaciju proizvodnje konoplje u industrijske svrhe.

"Ministarstvo zdravlja za sada ne razmatra prijedlog za izmjenu Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kako bi se omogućio takav uzgoj konoplje", odgovorio je Varga u Zaboku na novinarski upit za zakonske izmjene, koje su navodno već prošle javnu raspravu, a proizvođačima bi dopustile korištenje stabljike konoplje u industrijske svrhe.

Novinare je zanimao i komentar medijskih napisa nakon HZZO-ove objave popisa bolnica u kojima su smanjene liste čekanja za djecu, a po kojima su na taj popis uvrštene i bolnice poput psihijatrijske bolnice Sveti Rafael Strmac, specijalizirane za palijativnu skrb, te Klinike Vrapče, Specijalne bolnice Duga Resa i Specijalne bolnice Lipik, koje ne primaju djecu.

V.d. ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec demantirala je te napise, istaknuvši da većina tih bolnica ipak može primati djecu. "To su podaci koji su nam stigli iz bolnica koje se mogu skrbiti o djeci. Ubuduće ćemo djecu u dobi od 15 do 18 godina preusmjeravati i u te bolnice koje nemaju prvenstveno pedijatrijske odjele", rekla je Prenđa Trupec.

Vezano pak uz slučaj KB Dubrava gdje je, kako navode mediji, gastroenterolog Žarko Babić 15 mjeseci besplatno držao svog 89-godišnjeg oca u skupom apartmanu na svom odjelu, ministar Varga rekao je da je u tu bolnicu poslao zdravstvenu inspekciju da ispita o čemu se tu radi.

Ministar Varga danas je, zajedno s v.d. ravnateljicom HZZO-a Tatjanom Prenđa Trupec, u Zaboku sudjelovao u javnoj raspravi o realizaciji projekta veteranske bolnice u sklopu OB Zabok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:25