PETIR UPOZORAVA

NISU IM DOSTA KRANJSKE KOBASICE, ISTARSKI TERAN I PRŠUT Slovenija pred EU sada svojata i Varaždinsko zelje

    AUTOR:
    • Mate Piškor

  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2016. u 10:38

Zeljko Hajdinjak / Cropix

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije Vytenisu Andriukaitisu, zastupničko pitanje vezano uz prigovor Republike Slovenije na zahtjev Hrvatske za registraciju naziva hrvatskog autohtonog proizvoda 'Varaždinsko zelje' oznakom izvornosti.

Petir je Komisiji podastrla jasne argumente koji upućuju da je 'Varaždinsko zelje' hrvatsko. Navela je da je 'Varaždinsko zelje' povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte 'Varaždinski kupus' koja se tradicionalno proizvodi unutar zemljopisnog područja oko grada Varaždina u Hrvatskoj.

Sorta je poznata iz vremena sredine prošlog stoljeća, registrirana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od 21. srpnja 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te postaje dio Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Uniji. Međutim, Republika Slovenija upisala je 23. travnja 2012. godine na svoju sortnu listu nove sorte kupusa pod nazivima 'Varaždinski 2' i 'Varaždinski 3'.

U odgovoru na postavljeno pitanje zastupnice Marijane Petir, povjerenik je utvrdio kako je hrvatska sorta 'Varaždinski kupus' registrirana u Zajedničkom katalogu sorata povrtnih vrsta kao čuvana sorta te da Ured Zajednice za biljne sorte koji je odgovoran za upravljanje sustavom oplemenjivačkih prava na biljnu sortu Zajednice može dati savjet o primjerenosti naziva sorti koje predloži država članica. Kako konačnu odluku o nazivu sorte donosi nadležno tijelo države članice, Komisija će raspraviti o tom pitanju sa slovenskim i hrvatskim nadležnim tijelima.

Inače, Ured EU za zaštitu novih sorti stava je kako slovenski nazivi 'Varaždinsko 2' i 'Varaždinsko 3' nisu primjereni nazivi, jer upućuju na vezu s geografskim područjem s kojim nemaju izravne veze te na taj način zbunjuju potrošače.

Izdvajamo